Beter voor jezelf opkomen? Werk aan assertiviteit

Beter voor jezelf opkomen?

In dit artikel krijg je de eerste handvatten om assertiever te worden.

Vind je niets zeggen vaak makkelijker dan voor jezelf opkomen? Je merkt dat anderen leidend zijn in jouw leven, maar je bent bang om ze te kwetsen. Je herkent het gevoel dat je dichtklapt in een discussie. Of heb je juist de neiging om soms iets te snel en te fel te reageren? Andere mensen reageren verdedigend of aanvallend op je en dit is helemaal niet je bedoeling.

Persoonlijke verantwoordelijkheid wordt steeds belangrijker in de huidige maatschappij. Dit doe je door te laten zien wat je denkt, voelt en wilt, zonder anderen daarbij te kwetsen: je wordt assertiever. In dit artikel krijg je de eerste handvatten.

Maar eerst even wat uitleg over gedrag. Gedrag kan je namelijk opdelen in drie verschillende soorten: sub-assertiviteit, assertiviteit en agressiviteit. Dit kan je je voorstellen op een soort van schuifbalk.  Aan het ene uiterste heb je sub-assertiviteit. Hierbij doe je niet wat je wilt, vermijd je moeilijke situaties en laat je snel over je heen lopen? Dit zorgt voor gespannenheid in je sociale contacten en ontevredenheid over jezelf. Het andere uiterste is agressiviteit. Hierbij durf je wel uit te komen voor wat je wilt. Echter doe je het op zo’n manier dat het ten koste gaat van de ander. Hierdoor bereik je als nog niet wat je wilt. De gulden middenweg is assertiviteit. Hierbij durf je te zeggen en te doen wat je wilt, voelt of denkt, terwijl je ook rekening houdt met anderen. Het resultaat is dat je tevreden bent over jezelf.

Gelukkig is assertief gedrag te leren. Het is een geweldige eigenschap om te ontwikkelen.
Het helpt je leven leuker en succesvoller te maken. Tijd voor tips dus!

1. Oefen voor de spiegel

Assertief zijn kan in het begin nogal onwennig aanvoelen. Dit verhelp je door ermee te oefenen. Voordat je assertief gedrag aan anderen toont, kan je het ook uitproberen voor de spiegel. Zo raak je aan jouw assertieve gedrag gewend en ben je zelfverzekerder tegen anderen. Assertiviteit lukt ook beter als je lichaamstaal je woorden ondersteunt. Steun op beide voeten, ontspan je schouders en ga maar proberen. Stel jezelf bijvoorbeeld een aantal keer voor of  maak jezelf comfortabel met “nee-zeggen”. Let hierbij op je gezichtsuitdrukkingen en handgebaren, deze geven extra kracht aan je boodschap. Blijf oefenen, blijf groeien.

2. Begin klein

Stap-voor-stap je gedrag veranderen is de beste manier om assertief te worden. Niemand wordt in een klap een super assertief persoon. Dit willen we ook helemaal niet, want hierdoor raken mensen in de war en kunnen ze je uitlachen in plaats van respecteren. Klein beginnen dus. Als iemand je vertelt wat je moet doen, zeg dan eens nee. Of als iemand je verkeerd behandeld, geef je grens aan. Ga van hieruit steeds een stukje verder.

3. Zeg nee

Leer “nee-zeggen” als dat is wat je van binnen wilt zeggen. Als je iets niet wilt dan is dat reden genoeg om nee te zeggen.  Mensen moeten misschien nog even wennen  aan de nieuwe assertieve jij, maar maak je daar niet druk om. Uiteindelijk zal je merken dat als je vaker “nee-zegt” tegen specifieke dingen, men dit ook niet meer aan je zal vragen.

4. Reageer direct en liefdevol

Hoe moeilijker de situatie des te fijner vinden we het om deze voor ons uit te schuiven. Dit zorgt echter dat je in de tussentijd nog steeds ermee in je maag zit. Wat zal er gebeuren als je de moed bij elkaar raapt en direct zal reageren op de situatie? Liefdevol en duidelijk. Het blijft hierdoor niet hangen in je onderbewuste. Je laat gelijk zien dat je zelfrespect hebt, niet over je heen laat lopen en geen intentie hebt om de ander te kwetsen. Een voorbeeld: je krijgt van een ober een karbonade in plaats van de biefstuk die je had besteld. Als je niets zegt en in stilte gaat mopperen, blijft de ontevredenheid hangen en besluit je niet meer naar het restaurant te gaan. Een liefdevol alternatief  is de ober bij je roepen en hem vertellen dat je een biefstuk had besteld en deze als nog graag wilt hebben. De ober zal zich verontschuldigen en je de biefstuk brengen. Je bereikt wat je wilt (en de ober ook, want je zal weer terugkomen).

5. Druk uit wat je voelt en nodig hebt

Wat voel jij? Wat wil jij? Wat vind jij? Houd de communicatie bij jezelf, praat over wat jij voelt, vindt en wilt. Niemand kan je tegenspreken over wat jij wil, wat jij voelt ,toch? Zo wordt het makkelijker om assertief te zijn.

6. Laat je schuldgevoel los

Voel je niet schuldig, voel je trots dat je voor jezelf opkomt. Ja soms moet je natuurlijk aardig zijn. Maar aardig zijn en over je heen laten lopen zijn verschillende dingen. Je mag iets niet willen, je mag “nee-zeggen”. Door dicht bij jouw gevoel te blijven, zorg je ervoor dat je jouw grenzen bewaakt en neem je verantwoordelijkheid voor je eigen geluk.

Assertiviteitstraining

Mensen met weinig assertiviteit ondervinden spanning in het omgaan met andere mensen. Iedereen heeft zo zijn situaties die hij/zij moeilijk vindt en daarom het liefst uit de weg gaat.

In onze praktijk geven we een assertiviteitstraining, waarbij we in een veilige omgeving juist met deze situaties aan de slag gaan. De training is gebaseerd op praktijksituaties en verstrekken van vaardigheden. Naast algemene vaardigheden, nemen we jouw aandachtspunten te hand. Er wordt aandacht besteed aan de rol die jouw gedachten hierbij spelen. Met het behandelen van deze aspecten wordt gewerkt aan meer tevredenheid in sociale situaties.

Heb je de tips geprobeerd, maar wil je wat meer hulp met assertiviteit. Kijk dan naar deze nieuwe assertiviteitstraining. Het werkt!