Seksuele geaardheid

Je voelt je aangetrokken tot het andere geslacht
“Na mijn eerste huwelijk ben ik een tijdje alleen geweest. Op een zomerse dag ontdekte ik dat ik op het strand ineens naar mannen keek. Heel vreemd, dat had ik nooit eerder gehad. Ik schrok daar ook best een beetje van. Inmiddels heb ik een prettige relatie met een man.”

Seksuele geaardheid

Je voelt je aangetrokken tot iemand van hetzelfde geslacht

Ieder individu is anders. Net als er verschil tussen mensen is, is er verschil tussen seksualiteit en geaardheid. Seksuele geaardheid gaat over aantrekkingskracht, tot wie voel jij je op een bepaalde manier aangetrokken. Voel jij je aangetrokken naar een man, vrouw of beiden?

Weet jij al of je op jongens/mannen of op meisjes/vrouwen valt? Of misschien wel op allebei? Misschien is het voor jou al heel duidelijk of twijfel je juist heel erg? Heel wat jongeren, maar ook volwassenen worstelen met deze gevoelens en vragen. Daar hoef je je zeker niet voor te schamen. Je bent niet de enige! Je seksuele voorkeur is heel persoonlijk en niet altijd 100% duidelijk. Je kunt behoorlijk twijfelen over je gevoelens.

Seksuele geaardheid is niet iets wat je kunt kiezen, het is vaak iets wat je ervaart en achter komt naarmate je ouder wordt. Je kunt ontdekken dat je lesbienne, homoseksueel of biseksueel bent. Als je voorkeur uitgaat naar een partner van hetzelfde geslacht, dan heb je een homoseksuele geaardheid. Val je op het andere geslacht, dan ben je heteroseksueel. Val je op beide geslachten, dan ben je biseksueel. Het ontdekken dat je niet heteroseksueel bent, kan een verwarrende periode in je leven zijn. Het bespreken met anderen kan heel moeilijk zijn. Dat is lastig, maar maak je geen zorgen, want het komt goed.

 

 

Wat kan een psycholoog voor je doen?

Het is soms heel moeilijk om met anderen te praten over je seksuele geaardheid. Soms durf je het niet of soms ben je bang om afgewezen te worden. Toch kan het soms helpen om iemand in vertrouwen te nemen. Dat hoeft niet persé iemand te zijn die je kent, als deze stap nog te groot is. Ik ben er voor je met een luisterend oor en ik wil met je meedenken in je zoekproces. Ik help je graag bij de vragen die op je pad komen en begeleid je waar nodig.

Hoe herken je psychische klachten en vragen met betrekking tot seksuele geaardheid

Als je aanhoudend last hebt van een aantal van onderstaande klachten of de volgende vragen hebt:
  • Je twijfelt erg over je seksuele geaardheid en komt er niet uit;
  • Je bent zomaar verliefd geworden op iemand van hetzelfde geslacht die je eerst niet zo aantrekkelijk vond;
  • Je dacht dat je heteroseksueel was en ontdekt dat je interesse hebt in mensen van het eigen geslacht;
  • Je valt op iemand van je eigen geslacht;
  • Je valt op iemand van je eigen geslacht, maar ook van het andere geslacht;
  • Je omgeving accepteert homoseksualiteit of biseksualiteit niet (erg);
  • Je vindt het moeilijk om voor je seksuele geaardheid uit te komen (‘uit de kast komen’ of ‘coming out’);
  • Je bent bang voor de reactie van jouw dierbaren als je ‘uit de kast komt’ of zou zijn zoals je bent;
  • Je voelt je verward over je seksuele geaardheid;
  • Je wil niet in een hokje geplaatst worden;
  • Je wil graag erkenning voor wie je bent maar jouw omgeving wil dit niet;
  • Je cultuur of geloof tolereert je eigenheid niet;
  • Je voelt je veroordeeld door jouw omgeving om jouw seksuele geaardheid;
  • Je hebt het gevoel van sociaal isolement;
  • Je voelt je vervreemd van anderen;
  • Je hebt het gevoel er niet bij te horen;
  • Je voelt je afgewezen;
  • Je hebt moeite om jezelf te accepteren;
  • Je vindt het moeilijk om voor jezelf op te komen;
  • Je hebt een negatief zelfbeeld;
  • Je hebt terugkerende relatieproblemen.

Hoe behandelt een psycholoog psychische klachten met betrekking tot seksuele geaardheid

Je leert jezelf te accepteren en te waarderen

Een psycholoog behandelt niet je seksuele geaardheid, maar leert om je seksuele geaardheid te accepteren en daarmee jezelf te accepteren en waarderen. Veel voorkomende problemen beginnen bij het wegnemen van jouw eigen twijfel en jouw eigen acceptatie over wie je bent en waar jij van houdt. Je leert vol compassie en begrip naar jezelf te kijken. Je leert voor jezelf op te komen en te weten wat je nodig hebt.

Wanneer je te maken hebt met veroordeling vanuit jouw omgeving om jouw seksuele geaardheid, dan heb je daar niet altijd veel invloed op. Zeker wanneer jouw omgeving jouw seksuele geaardheid veroordeeld en niet ontvankelijk is voor verandering of zich open wil stellen, om hier ook op een andere manier naar te willen kijken. Een psycholoog kan je helpen bij de bemiddeling om het gesprek met je omgeving aan te gaan. Het kan heel pijnlijk en stressvol zijn om niet geaccepteerd te worden om wie je bent, door de belangrijkste mensen in je omgeving.

Het is belangrijk dat je trouw aan jezelf bent, mild kunt zijn naar jezelf en jouw focus verlegt op hetgeen wat jij nodig hebt en wat jou gelukkig maakt. Een psycholoog kan je helpen op jezelf open te stellen, te accepteren en in kleine stappen de moed kunt op te pakken en te accepteren wie jij bent en wilt zijn. Samen gaan we kijken wat jij nodig hebt en wat het beste bij jou past.

 

 

 

Vergoeding voor behandeling van psychische gevolgen met betrekking tot seksuele geaardheid

Achteraf declareren is mogelijk

Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologen, werkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van dwangstoornis? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk van Buuren.

Leer jezelf te accepteren en te waarderen ongeacht je seksuele geaardheid

"Ik help je om je sterke kanten in te zetten om je klachten de baas te worden."
Melissa van Buuren | Psycholoog