Fobie

Angst waarvan je weet dat het onredelijk is, maar die je niet kan onderdrukken
"Alleen het idee dat ik een lift in moet, maakt me al ziek. Leuk is anders, maar na behandeling stap ik nu wel met een gerust hart de lift in."

Fobie heeft invloed op je functioneren

Pak je het niet aan, dan kan het verergeren

Je bent bang voor een specifiek dier, voorwerp of een bepaalde situatie en je weet dat dat onredelijk is. Toch kun je die angst niet onderdrukken. Daarom zorg je ervoor dat je het dier, voorwerp of de situatie niet tegenkomt. Dat betekent dat je soms dingen laat die je anders wel zou doen of leuk zou vinden. Je fobie heeft dan invloed op je functioneren. Als je dat niet aanpakt, kan je fobie steeds erger worden. Met de hulp van een psycholoog overwin je in je eigen tempo je fobie.

Wat kan een psycholoog voor je doen?

Ik help je om je gevoelens weer in evenwicht te brengen, waardoor je je fobie kunt overwinnen. Door anders naar je klachten en gedrag te kijken, kijk je ook anders naar je fobie. Daardoor krijg je een ander perspectief op je angst en lukt het je om je fobie stap voor stap te overwinnen.

Hoe herken ik een fobie?

Als je aanhoudend last hebt van een aantal van onderstaande klachten:

 

  • Je bent erg bang voor een specifiek dier, natuurverschijnsel, bloed / wond, voorwerp of voor één specifieke situatie;
  • Die angst belemmert je in het dagelijkse leven;
  • Je vermijdt datgene waar je zo bang voor bent;
  • Je voelt je onprettig of onveilig als je alleen nog maar denkt aan datgene waar je bang voor bent;
  • Je raakt in paniek als je in aanraking komt met het dier/voorwerp of de situatie waar je bang voor bent;
  • Als je toch in aanraking komt met datgene waar je zo bang voor bent, ben je intens bang of lijdt je erg;
  • Je weet dat je angst onredelijk is, maar je angstgevoelens zijn sterker dan je verstand.

 

 

Hoe behandelt een psycholoog een fobie?

Door automatisch gedrag te onderzoeken

Cognitieve gedragstherapie helpt je heel concreet om bepaalde automatische reacties tussen jouw gedachten, gevoel en gedrag te onderzoeken én te beslissen wat je wilt te veranderen. Stapje voor stapje, in jouw eigen tempo, groei je van je angst weg. Het zelfvertrouwen dat je je angst kunt overwinnen groeit. Ook laat ik je inzien dat je angstgevoelens een houvast kunnen zijn en wat er gebeurt als je dat houvast loslaat.
Je krijgt weer meer ruimte om je angst te overwinnen en dingen te ondernemen die je nu niet durft. Dat doe ik door je stapsgewijs en op een veilige manier bloot te stellen aan de situatie waarbij je in paniek raakt.

Vergoeding voor behandeling van een fobie

Achteraf declareren is mogelijk

Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologen, werkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je fobie? Neem dan contact op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk van Buuren.

Overwin je angst

"Ik help je om je sterke kanten in te zetten om je klachten de baas te worden."
Melissa van Buuren | Psycholoog