Dwangstoornis

Je dwangmatige gedachte of gedrag komt steeds weer terug, het geeft je angst maar je kan het niet stoppen
"Ik ga bij niemand meer op bezoek, omdat ik mezelf daarna steeds uitgebreid moet douchen en verkleden. Na behandeling heeft de controle over mijn dwangstoornis mij weer de vrijheid terug gegeven!"

Dwangstoornis

Het gevoel is zo sterk dat het je leven gaat beheersen

Als je alles graag onder controle wilt hebben en het gevoel zo sterk is dat het je leven gaat beheersen; dan heb je last van een dwangstoornis.

We onderscheiden twee soorten dwangstoornissen:

Dwanggedachten
Je hebt steeds dezelfde negatieve of rare gedachten en kunt die niet stoppen. Denk maar aan de gedachte dat je iemand pijn wilt doen. Dit is een dwanggedachte (obsessie).

Dwanghandelingen
Je moet van jezelf steeds vaker en steeds meer achter elkaar dezelfde handeling doen. Denk maar aan het wassen van je handen als je iets aangeraakt hebt of tien keer controleren of je fiets wel op slot staat. Dit is een dwanghandeling (compulsie)

Je weet wel dat je dwangmatige gedrag niet gezond is, maar bent niet bij machte om het zelf te stoppen.

Wat kan een psycholoog voor je doen?

Ik kan je helpen om stap voor stap je dwangmatig gedrag los te laten. Door anders naar je eigen gedrag te kijken, leer je inzien dat je je gedrag en gedachtes kunt sturen. Met gerichte oefeningen bouw je de zekerheid op dat je je dwangmatig gedrag los kunt laten zonder dat er iets ergs gebeurt. Elke keer als dat lukt, ervaar je de vrijheid die je krijgt als je je dwangmatig gedrag los durft te laten.

Vergoeding voor behandeling van dwangstoornis

Achteraf declareren is mogelijk

Sessies dienen direct na afloop contant of per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologen, werkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van dwangstoornis? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk Van Buuren.

leer dat je gedrag en gedachtes kunt sturen

"Ik help je om je sterke kanten in te zetten om je klachten de baas te worden."
Melissa van Buuren | Psycholoog