Jaloezie in een relatie

Je bent jaloers in je relatie omdat je bang bent je partner te verliezen
“Ik ben ontzettend claimend en jaloers in mijn relatie. Mijn man mag niet naar andere vrouwen kijken. Hij mag niet met zijn vrienden op stap omdat ik bang ben dat hij dan contact heeft met andere vrouwen.”

Jaloezie in een relatie

Je bent jaloers in je relatie omdat je bang bent je partner te verliezen

Ben je ooit weleens jaloers geweest? Waarschijnlijk wel. Jaloezie is een gemoedstoestand of een emotie waarbij je datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel over materie, eigenschappen of relaties gaan. Jaloezie in een relatie komt voort uit angst om iemand te verliezen waar je van houdt. In het geval van jaloezie zijn er doorgaans drie mensen betrokken. Als jij degene bent die jaloers is, dan ben jij de eerste persoon die betrokken is bij de situatie. De tweede persoon is degene van wie jij houdt en die je niet wil kwijtraken. De derde persoon is de persoon die jij graag ziet verdwijnen uit het leven van je geliefde. De aanwezigheid van deze derde persoon is doorgaans de reden waarom jaloezie wordt opgewekt.

Jaloezie is een gemoedstoestand of emotie die je niet echt kunt onderdrukken. Alle emoties hebben een nut en jaloezie is daar geen uitzondering op. Het is ons instinct, we hebben bepaalde dingen nodig om te overleven. Ons instinct laat ons dan ook weten dat we jaloers moeten zijn op degenen die meer overlevingskansen hebben dan wij. Op die manier kan jaloezie ook een positieve functie hebben, omdat je meer gemotiveerd wordt om zelf ook op zoek te gaan naar die dingen. Seksuele jaloezie lijkt voort te komen uit een biologische noodzaak, het maakt deel uit van een mechanisme voor de voorplanting. We willen graag zeker zijn dat we een partner hebben zodat we ons kunnen voorplanten.

Echter, jaloezie kan een relatie ook verpesten, omdat het voortkomt uit wantrouwen. Het kan ook verder gaan dan dat. Mensen die last hebben van jaloezie hebben hier vaak duidelijkere redenen voor dan in eerste instantie misschien gedacht kan worden. Dit betekent niet per se dat de jaloezie hierdoor gerechtvaardigd wordt. Jaloerse mensen zijn vaak zelf onzeker of hebben vaak weinig zelfvertrouwen en geloven dat iedereen beter dan hen is, of deze persoon nu echt of verzonnen is. Ze zijn erg onzeker en hebben het gevoel dat deze onzekerheid minder wordt wanneer ze denken dat ze de andere persoon, de persoon van wie ze houden, volledig onder controle hebben. Soms is de jaloerse partner op zoek naar iets dat in werkelijkheid helemaal niet bestaat. Dit gedrag wordt veroorzaakt door zijn eigen verbeelding. Het is goed om te beseffen dat het vaak niet de situatie zelf is die onredelijke jaloezie opwekt, maar de gedachten die je over die situatie hebt. Door te beseffen dat je denkfouten maakt als je jaloers bent, zit je op de goede weg. In werkelijkheid gedraagt de jaloerse partner zich op deze manier, omdat het idee dat er een mogelijkheid bestaat dat zijn partner vreemd zal gaan of hem zal bedriegen veel angst bij hem opwekt. Wanneer hij deze angst probeert te vermijden, wordt het eigenlijk allemaal groter en groeit er uiteindelijk jaloezie uit voort. Ook kan jaloezie in een relatie voortkomen uit de angst om iemand te verliezen, emotionele instabiliteit, controledwang, afhankelijke relaties, onrealistisch beeld van een relatie en slechte ervaringen in het verleden.

Hoe herken ik klachten door jaloezie in een relatie?

Als je aanhoudend last hebt van een aantal van onderstaande klachten:

• Je bent jaloers;
• Je wenst datgene te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen;
• Je wenst dat de ander datgene niet had;
• Je bent onzeker;
• Je hebt weinig zelfvertrouwen;
• Je bent bang iemand te verliezen;
• Je hebt vervelende ervaringen in relatie(s) opgedaan;
• Je hebt een onrealistisch beeld van een relatie;
• Je bent afhankelijk in een relatie;
• Je hebt controledwang;
• Je bent emotioneel instabiel.

Hoe behandelt een psycholoog of EFT-relatietherapeut jaloezie in een relatie?

Door het zoeken naar de oorzaak, zekerder van jezelf te worden en te werken aan je relatie

Een psycholoog kan je helpen te onderzoeken waar de onzekerheid en jaloezie vandaan komt en de drang om de andere persoon onder controle te houden loslaten. De oorzaak van de jaloezie zal worden aangepakt. Wanneer het komt uit vervelende ervaringen, dan is het belangrijk dat je deze verwerkt. Ook is het belangrijk dat je zekerder wordt van jezelf en daar help ik je bij. In de behandeling zal er ruimte zijn voor het onderwerp ‘vertrouwen’. De EFT-relatietherapeut kan jullie helpen om weer vertrouwen in elkaar te hebben en dat jullie je meer verbonden met elkaar voelen.

VERGOEDING VOOR BEHANDELING VAN JALOEZIE

Achteraf declareren is mogelijk

Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologenwerkwijzeEFT-relatietherapeuten en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van bindingsangst? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk Van Buuren.

LEER JE JALOEZIE TE OVERWINNEN EN DURF IN VERBINDING MET DE ANDER TE STAAN

"Ik help je om je sterke kanten in te zetten om je klachten de baas te worden."
Melissa van Buuren | Psycholoog