Agorafobie (pleinvrees)

Je hebt angst voor plekken waar je moeilijk weg kunt komen of waar je slecht geholpen kan worden als je in paniek raakt of dat je geen hulp kan krijgen als er iets ernstigs gebeurt. Je bent bang om in paniek te raken of dat jou iets kan overkomen.
"Ik durf al tijden niet naar de supermarkt. Alleen al als ik eraan denk dat ik boodschappen moet gaan doen dan breekt het zweet mij al uit. Ik probeer het niet eens meer, ik bestel mijn boodschappen wel online.”

Agorafobie (pleinvrees)

Je bent bang in situaties buiten je vertrouwde omgeving

Agorafobie is een angststoornis. Het wordt ook wel straatvrees of pleinvrees genoemd. Je hebt angst voor plekken waar je moeilijk weg kunt komen of waar je slecht geholpen kan worden als je in paniek raakt of dat je geen hulp kan krijgen als er iets ernstigs gebeurt. Je bent bang om in paniek te raken of dat jou iets kan overkomen. Ook kan je bang zijn om vervelende of machteloos makende klachten te ontwikkelen. Je vermijdt daardoor alledaagse taken omdat ze voor jou als een enorme opgave voelen.

Je bent met name bang om in open ruimtes te zijn waar veel mensen zich verzamelen. Denk hierbij aan een theatervoorstelling of een concert. Vaak gaat deze angst samen met een paniekstoornis, waardoor je steeds vaker en meer plekken gaat vermijden. Dit kan resulteren in het liefst thuis in je veilige en vertrouwde omgeving blijven wat ervoor kan zorgen dat je je erg eenzaam kunt gaan voelen.

Wat kan een psycholoog voor je doen?

Ik kan je helpen om je agorafobie te overwinnen. Daarvoor moeten we eerst terug naar de kern van het probleem: waar ben je precies bang voor en hoe komt dat? Door lastige situaties te oefenen, leer je om je angst te beheersen en stapsgewijs los te laten. Zo kom je tot het punt waarop je agorafobie niet meer je leven regeert.

Vergoeding voor behandeling van agorafobie (pleinvrees)

Achteraf declareren is mogelijk

Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologen, werkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van agorafobie? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk Van Buuren.

Leer je angst te overwinnen en durf er weer op uit te gaan

"Ik help je om je sterke kanten in te zetten om je klachten de baas te worden."
Melissa van Buuren | Psycholoog