Emetofobie (overgeefangst)

Bang om over te geven
“Ik ben zo bang om over te geven dat mijn lichaam daar zo heftig op reageert dat er echt buikpijn van krijg en misselijk wordt. Daardoor word ik nog angstiger en durf ik bijna de deur niet meer uit. Soms heb krijg ik hierdoor paniekaanvallen.”

Emetofobie

Je bent bang om over te geven

Emetofobie is een extreme angst voor overgeven. Als je emetofobie hebt, ben je bang om te moeten overgeven, om anderen te zien overgeven en/of om over te geven in het bijzijn van anderen. Het kan ervoor zorgen dat je alledaagse situaties gaat vermijden. Je durft bijvoorbeeld niet meer met de auto op vakantie te gaan omdat je bang bent dat je wagenziek wordt? Of je bent bang dat je misselijk wordt als je bij een vriendin gaat eten. Misschien ga je niet meer naar een pretpark omdat je misselijk uit een attractie kan komen. Je probeert situaties waarin er ook maar een kleine kans is dat jij of iemand anders moet overgeven zoveel mogelijk te ontlopen. Het enige waar jij nog gaan kunt denken is de angst voor het braken. Emotofobie kan nare gevolgen hebben. Het kan zijn dat je zo bang bent om wat te eten uit angst om te moeten overgeven waardoor je (extreem veel) gewicht kan verliezen. Ook kan het leiden tot eenzaamheid, je gaat sociale contacten steeds meer uit de weg omdat je liever in je eigen vertrouwde omgeving wil blijven. De emetofobie kan ontstaan door een traumatische gebeurtenis. Misschien ben je weleens heel erg ziek geweest of heb je iets naars meegemaakt rondom overgeven. Vaak kan je je niet herinneren wat de oorzaak is van de emetofobie.

Wat kan een psycholoog voor je doen?

Ik kan je helpen om je emotofobie te overwinnen. Daarvoor moeten we eerst terug naar de kern van het probleem: waar ben je precies bang voor en hoe komt dat? Door lastige situaties te oefenen, leer je om je angst te beheersen en stapsgewijs los te laten. Zo kom je tot het punt waarop je emetofobie niet meer je leven regeert.

Hoe herken ik een fobie?

Als je aanhoudend last hebt van een aantal van onderstaande symptomen;
  • Je bent bang om over te geven;
  • Je bent bang om anderen te zien overgeven;
  • Je bent misselijkheid;
  • Je hebt buikpijn;
  • Je hebt maag- en/of darmklachten;
  • Je hebt gewichtsverlies;
  • Je vermijdt dagelijkse dingen;
  • Je voorkomt dat je misselijk kan worden door bijvoorbeeld hygiënemaatregelen te nemen en medicatie tegen misselijkheid in te nemen.

Hoe behandelt een psycholoog emetofobie?

Door situaties te oefenen en stapsgewijs je angst te overwinnen

De meest gebruikte behandelmethode van emetofobie is cognitieve gedragstherapie. We kijken samen waar je angsten vandaan komen en bespreken deze. We brengen de gedachten die bij je opkomen als je bang bent om over te geven en je gaat je denkpatronen opnieuw beoordelen. Je gaat dus onderzoek hoe reëel je angst is. Je leert om je angsten aan te gaan en probleemsituaties niet te vermijden. Daardoor krijg je een ander perspectief op je angst en lukt het je om je emetofobie stapt voor stap te overwinnen. Door middel van EMDR-therapie voor emetofobie kunnen we een eerder opgedane nare gebeurtenis verwerken door opnieuw de beelden, gedachtes, gevoelens en sensaties voor je te halen. Je haalt de specifieke oorzaak van de emetofobie terug in je geheugen.

Vergoeding voor behandeling van emetofobie

Achteraf declareren is mogelijk

Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologen, werkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je emetofobie? Neem dan contact op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk van Buuren.

Overwin je overgeefangst

"Ik help je om je sterke kanten in te zetten om je klachten de baas te worden."
Melissa van Buuren | Psycholoog