Verlatingsangst

Je bent bang verlaten te worden door mensen waar jij om geeft
“Sinds mijn relatiebreuk heb ik verlatingsangst. Ik ben liever alleen dan weer al dat leed doorstaan. Ik wil zoveel verdriet nooit meer meemaken. Ik deel nu zelf de genadeklap uit.”

Verlatingsangst

Je bent bang om verlaten te worden

Verlatingsangst is de angst om verlaten te worden door mensen die er voor jou toe doen, zoals je ouders, partner, kinderen, familie of vrienden. Als iemand je verlaat ben je daar verdrietig over, overstuur. Dat zijn normale emoties. Verlatingsangst speelt bij iemand als er helemaal geen tekenen zijn van een vertrek. Dit gedrag zorgt voor problemen. Als je verlatingsangst hebt moet je telkens overtuigd worden dat iemand je niet wil verlaten.

Verlatingsangst kan verschillende oorzaken hebben. Als kind bouw je een band op met je ouders/verzorgers, dit noemen we hechting. De manier waarop jij als kind gehecht bent kan nu nog van invloed zijn op hoe jij relaties aangaat. Het kan zijn dat je als kind het proces van weggaan van ouders en weer terugkomen niet goed ‘verwerkt’ of geaccepteerd hebt. Ze zijn emotioneel sterker geworden. Het kan komen door een onveilige hechting aan ouders of verzorgers in de vroege jeugd, bijvoorbeeld omdat niet op je gevoelens en behoeften werd ingespeeld. Ook kan het komen door langdurig pesten of door overlijden van ouders of belangrijke anderen. Het kan ook ontstaan zijn in voorgaande liefdesrelaties. Het kan zijn dat je een keer bedrogen of verlaten bent. Deze gevoelens hebben onbewust een grotere doorwerking dan jezelf misschien in de gaten hebt. De gedachten dat de ander je kan verlaten is geen stabiel fundament om een relatie te bouwen.

De manier waarop je als kind bent gehecht, bepaalt jouw beeld voor latere relaties. Het vormt een beeld over hoe relaties horen te zijn. Als je onveilig bent gehecht, dan ga je onbewust op zoek naar onveilige relaties omdat die overeenkomen met jouw beeld over relaties. Voor verlatingsangst geldt dat je hebt geleerd dat je gevoelens en behoeften niet belangrijk zijn. Het gevolg is dat je je eigen gevoelens niet serieus neemt of zelfs ontkent. In relaties ben je afstandelijk. Als iemand net dichtbij komt kap je het snel af. Hieronder zit vaak een gebrek aan zelfvertrouwen. Je mocht niet volledig jezelf zijn, met al je gevoelens en behoeften en hebt dus het idee gekregen dat wat jij denkt en voelt niet op zijn plaats is. En dus uit je dit ook niet in een relatie.

Verlatingsangst kan relatieproblemen veroorzaken of zelfs een relatie in de weg zitten. Door verlatingsangst kan jaloezie in een relatie ontstaan. Dit kan ontstaan als je bang bent om je partner kwijt te raken, verliefd wordt op de verkeerde mensen, bang bent voor vreemdgaan of dit zelf misschien doet of als je deze behoefte hebt. Je bent op voorhand al bang om verlaten te worden, vaak in de vorm van verlies of bedrog.

 

Wat kan een psycholoog of een EFT-relatietherapeut voor je doen?

Erkennen dat je verlatingsangst hebt is de eerste stap. Ik kan je helpen om je verlatingsangst te overwinnen. Daarvoor moeten we eerst terug naar de kern van het probleem: we gaan onderzoeken welke hechtingstijl je hebt, wat jouw ideeën over alleen zijn is, hoe dit zich uit, waar je echt bang voor bent en hoe je met je verlatingsangst om kunt gaan. Samen gaan we ontdekken hoe bepaalde patronen jou belemmeren binnen relaties. Je ontdekt hoe je je in bepaalde situaties voelt en hoe je jouw gedachten en gedrag anders kunt beïnvloeden. Door lastige situaties te oefenen, leer je om je angst te beheersen en stapsgewijs los te laten. Zo kom je tot het punt waarop je verlatingsangst overwint en duurzame relatie aan kan gaan.

Het kan zijn dat niet jij maar je partner last heeft van verlatingsangst. Hij of zij moet leren zich veilig te voelen binnen jullie relatie, wat tijd kan kosten. Willen jullie toch samen een fijne relatie hebben? Ga met elkaar in gesprek, communicatie is belangrijk binnen de relatie. Luister naar elkaar en spreek jouw behoeften en verwachtingen uit. Wanneer je merkt dat je er samen niet meer uitkomt kan EFT-Relatietherapie jullie wellicht verder helpen. De basis van de EFT-relatietherapie is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. EFT-relatietherapie helpt partners af te stemmen op de gevoelens en de behoeften die belangrijk voor hen zijn, en om die vervolgens over te brengen op hun partners op een manier die uitnodigt tot positieve reacties en verbinding in plaats van afstand. Samen met een EFT-relatietherapeut kunnen jullie werken aan het verbeteren van jullie relatie.

Hoe herken je verlatingsangst?

Als je aanhoudend last hebt van een aantal van onderstaande klachten:
  • Je bent bang om alleen te zijn, dus zonder bekenden om je heen;
  • Je bent extreem jaloers;
  • Je vertoont claimend gedrag;
  • Je denkt dat de ander je wil verlaten;
  • Je krijgt een paniekaanval als je wordt gescheiden van bepaalde mensen;
  • Je krijgt lichamelijke klachten als je daadwerkelijk alleen bent;
  • Je hebt nachtmerries over het verlaten worden;
  • Je wil niet ergens anders slapen, tenzij er ook bekenden zijn;
  • Je wil niet alleen weggaan, omdat je dan gescheiden raakt van de mensen om wie je geeft;
  • Je blijft heel lang bij je ouders wonen;
  • Je maakt je constant zorgen om degene om wie je geeft iets overkomt;
  • Je bent bang dat jou iets gaat overkomen, waardoor je gescheiden wordt van degene om wie je geeft;
  • Je bent overbezorgd over de mensen waar je om geeft;
  • Je denkt dat je niet zonder de andere kan;
  • Je doet alles om de relatie in stand te houden.

Hoe behandelt een psycholoog verlatingsangst?

Allereerst door goed te luisteren en de oorzaak vast te stellen

De veelgebruikte behandelmethode verlatingsangst is cognitieve gedragstherapie. We kijken samen waar je angsten vandaan komen en bespreken deze. Samen kijken we naar je problemen en leer je op een andere manier naar je problemen te kijken en daardoor er ook anders mee om te gaan. Je gaat dus onderzoeken hoe reëel je angst is. Je leert om je angsten aan te gaan en probleemsituaties niet te vermijden. Daardoor krijg je een ander perspectief op je angst en lukt het je om je verlatingsangst stapt voor stap te overwinnen. Wanneer de verlatingsangst is ontstaan door een nare / traumatische ervaring zal deze eerst behandeld moeten worden. Door middel van EMDR-therapie kunnen we een eerder opgedane nare gebeurtenis verwerken door opnieuw de beelden, gedachtes, gevoelens en sensaties voor je te halen. Je haalt de specifieke oorzaak van de verlatingsangst terug in je geheugen.

Vergoeding voor behandeling van verlatingsangst

Achteraf declareren is mogelijk

Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologen, werkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van dwangstoornis? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk van Buuren.

Overwin je verlatingsangst

"Ik help je om je sterke kanten in te zetten om je klachten de baas te worden."
Melissa van Buuren | Psycholoog