Bindingsangst

Je bent bang om je aan iemand te binden of te hechten, bang om uiteindelijk afgewezen te worden.
"Sinds mijn relatiebreuk heb ik bindingsangst. Ik ben liever alleen dan weer al dat leed doorstaan. Ik wil zoveel verdriet nooit meer meemaken. Ik deel nu zelf de genadeklap uit."

Bindingsangst

Je vindt het moeilijk om je aan iemand te hechten

Bindingsangst is de angst om je aan iemand te binden of te hechten, bang om uiteindelijk afgewezen te worden. Je vindt het daarom moeilijk om een langdurige relatie aan te gaan met anderen. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel. De relaties die je aangaat zijn nooit heel serieus en je investeert er ook weinig in of vermijd een liefdesrelatie helemaal. Dat is best vreemd, want je hebt wel behoefte aan liefde. Alleen je angst voor verlies zit je in de weg. Je wil de controle niet verliezen en ontwijkt de risico’s.

Bindingangst kan verschillende oorzaken hebben. Als kind bouw je band op met je ouders / verzorgers, dit noemen we hechting. De manier waarop jij als kind gehecht bent kan nu nog van invloed zijn op hoe jij relaties aangaat. Het kan komen door een onveilige hechting aan ouders of verzorgers in de vroege jeugd, bijvoorbeeld omdat niet op je gevoelens en behoeften werd ingespeeld. Ook kan het komen door langdurig pesten of door overlijden van ouders of belangrijke anderen. Het kan ook ontstaan na een relatiebreuk of andere nare / traumatische ervaringen. Hierdoor heb je een gebrek aan veiligheid ervaren en heb je geen vertrouwen in anderen opgebouwd.

De manier waarop je als kind bent gehecht, bepaalt jouw beeld voor latere relaties. Het vormt een beeld over hoe relaties horen te zijn. Als je onveilig bent gehecht, dan ga je onbewust op zoek naar onveilige relaties omdat die overeenkomen met jouw beeld over relaties. Voor bindingsangst geldt dat je hebt geleerd dat je gevoelens en behoeften niet belangrijk zijn. Het gevolg is dat je je eigen gevoelens niet serieus neemt of zelfs ontkent. In relaties ben je afstandelijk. Als iemand net dichtbij komt kap je het snel af. Hieronder zit vaak een gebrek aan zelfvertrouwen. Je mocht niet volledig jezelf zijn, met al je gevoelens en behoeften en hebt dus het idee gekregen dat wat jij denkt en voelt niet op zijn plaats is. En dus uit je dit ook niet in een relatie.

Bindingsangst kan relatieproblemen veroorzaken of zelfs een relatie in de weg zitten. Je hebt moeite om binnen de relatie de diepte in te gaan en krijgt het benauwd als je partner spreekt over toekomstplannen als samenwonen, trouwen of kinderen. Het kan ook zo zijn dat je in een relatie niet eens tot dat punt komt omdat je voor die tijd de relatie al verbreekt. Je hebt het gevoel te willen vluchten als iemand te dichtbij komt, je hebt bindingsangst.

Hoe herken je bindingsangst?

Als je aanhoudend last hebt van een aantal van onderstaande klachten:

HOE BEHANDELT EEN PSYCHOLOOG OF EFT-RELATIETHERAPEUT BINDINGSANGST?

Allereerst door goed te luisteren en de oorzaak vast te stellen

Erkennen dat je bindingsangst hebt is de eerste stap. Ik, een psycholoog, kan je helpen om je bindingsangst te overwinnen. Daarvoor moeten we eerst terug naar de kern van het probleem: we gaan onderzoeken welke hechtingsijl je hebt, hoe dit zich uit, waar je echt bang voor bent en hoe je met je bindingangst om kunt gaan. Samen gaan we ontdekken hoe bepaalde patronen jou belemmeren bij het aangaan van een relatie. Door lastige situaties te oefenen, leer je om je angst te beheersen en stapsgewijs los te laten. Zo kom je tot het punt waarop je bindingsangst overwint en duurzame relatie aan kan gaan.

Het kan zijn dat niet jij maar je partner last heeft van bindingsangst. Hij of zij moet leren zich veilig te voelen binnen jullie relatie, wat tijd kan kosten. Willen jullie toch samen een fijne relatie hebben? Ga met elkaar in gesprek, communicatie is belangrijk binnen de relatie. Luister naar elkaar en spreek jouw behoeften en verwachtingen uit. Wanneer je merkt dat je er samen niet meer uitkomt kan EFT-Relatietherapie jullie wellicht verder helpen. De basis van de EFT-relatietherapie is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. EFT-relatietherapie helpt partners af te stemmen op de gevoelens en de behoeften die belangrijk voor hen zijn, en om die vervolgens over te brengen op hun partners op een manier die uitnodigt tot positieve reacties en verbinding in plaats van afstand. Samen met een EFT-relatietherapeut kunnen jullie werken aan het verbeteren van jullie relatie.

VERGOEDING VOOR BEHANDELING VAN BINDINGSANGST

Achteraf declareren is mogelijk

Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologenwerkwijzeEFT-relatietherapeuten en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van bindingsangst? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk Van Buuren.

LEER JE ANGST TE OVERWINNEN EN DURF IN VERBINDING MET DE ANDER TE STAAN

"Ik help je om je sterke kanten in te zetten om je klachten de baas te worden."
Melissa van Buuren | Psycholoog