Sociale angst

Je bent bang voor bepaalde situaties en vind het moeilijk contact te maken
"Ik ben zo verlegen dat ik niet meer naar feestjes durf. Stel je voor dat iemand me aanspreekt! Na behandeling kan ik op een feestje weer gezellig met iemand praten en daar geniet ik echt van."

Sociale angst

Je bent vaak verlegen en valt liever niet op

Je hebt het gevoel dat iedereen kritiek op je heeft of je voelt jezelf belachelijk als je in een groep iets zegt. Daarom trek je je in jezelf terug en vermijd je sociale contacten. Je voelt je daardoor eenzaam en onbegrepen. Juist dat zorgt ervoor dat je sociale angst steeds groter wordt. Het lukt je niet om die negatieve spiraal zelfstandig te doorbreken.

Wat kan een psycholoog voor je doen?

Ik kan je helpen om je sociale angst te overwinnen. Daarvoor moeten we terug naar de kern van het probleem: waar ben je precies bang voor en hoe komt dat? Door lastige situaties te oefenen, leer je om je angst te beheersen en stapsgewijs los te laten. Zo kom je tot het punt waarop je sociale angst niet meer je sociale leven regeert.

Hoe herken ik sociale angst?

Als je aanhoudend last hebt van een aantal van onderstaande klachten;

 

  • Je bent bang voor bepaalde situaties, zoals feestjes, vergaderingen of bijeenkomsten van een vereniging;
  • Je vindt het moeilijk om contact te maken met mensen die je niet (zo goed) kent;
  • Je bent bang dat je raar, vreemd of belachelijk overkomt op anderen;
  • Je denkt dat anderen altijd kritiek op je hebben;
  • Je snapt dat dat je angst onredelijk is, maar kunt die toch niet overwinnen;
  • Je angst vertaalt zich in lichamelijke klachten, zoals zweten, blozen of misselijkheid;
  • Je vermijdt sociale situaties omdat je er bang voor bent;
  • Je hebt deze klachten al langer dan een jaar.

 

 

Hoe behandelt een psycholoog sociale angst?

Door sociale situaties te oefenen en stapsgewijs je angst te overwinnen

Allereerst leer je met cognitieve gedragstherapie inzien hoe je gedachten je gevoelens en gedrag beïnvloeden. Daarna stel ik je geleidelijk bloot aan de situatie waarin je sociale angst ervaart. Zo wen je aan het angstgevoel en leer je die gevoelens te hanteren. Deze techniek heeft snel en blijvend resultaat. Ook leer ik je om anders naar je gedrag en jezelf te kijken. Door sociale situaties te koppelen aan succeservaringen, leer je deze situaties goed te hanteren. Tot slot oefen je hoe je in sociale situaties kunt reageren.

Vergoeding voor behandeling van sociale angst

Achteraf declareren is mogelijk

Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologen, werkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van sociale angst? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk van Buuren.

Doorbreek die negatieve spiraal

"Ik help je om je sterke kanten in te zetten om je klachten de baas te worden."
Melissa van Buuren | Psycholoog