Overspel

Je partner is vreemd gegaan of je bent zelf vreemd gegaan
“Mijn gevoel klopte, mijn man ging vreemd met mijn beste vriendin. Ik dacht dat ik hem nooit meer kon vertrouwen.”

Overspel

Je partner gaat vreemd of misschien ben jij wel degene die vreemd gaat.

Overspel begint soms heel onschuldig. Een keer flirten in de kroeg, een appje daar. Soms gaat het verder dan een beetje spannend contact en soms word je verliefd op een ander. Het hoeft niet zo te zijn dat je niet meer van je partner houdt en jullie relatie kwijt wil. Je wil misschien wel bij je partner en bij die ander zijn. Er ontstaat een geheime liefde tussen jullie, want je wil niet dat je partner erachter komt. Overspel kan heel wat problemen en emoties teweeg brengen.

Het verkeren in een geheime relatie, kan voor enorm veel stress zorgen. Het geheim houden van de relatie is veel werk en kan uitputtend zijn. Ook twijfels over de relatie en over jezelf kunnen parten gaan spelen. Er is een risico dat de geheime relatie toch naar buiten komt. Hoe ga je hier mee om als partner of als vreemdganger?

Dat overspel een grote impact kan hebben op de ander, weten we allemaal. Vreemdgaan heeft niet alleen psychische gevolgen voor de bedrogen partner. Ook de vreemdganger kan last krijgen van psychische gevolgen van overspel. Het overspel kan ook een grote impact hebben op eventuele kinderen.

Ben je de vreemdganger? Je ziet hoeveel het vreemdgaan met je partner doet en dit kan zorgen voor schuldgevoel. Je kan jezelf afvragen of je je relatie had moeten verbeteren of dat je een time-out in jullie relatie had moeten inlassen. Je kan het gevoel hebben dat de relatie nooit meer hetzelfde wordt en daardoor gevoelens van verlies krijgen.

Ben je de bedrogen partner? Dan herken je het misschien wel dat je jezelf de schuld geeft dat je partner is vreemdgegaan. Je twijfelt of je wel genoeg hebt gedaan om dit te voorkomen en verwijt jezelf dat je de signalen van vreemdgaan of de signalen dat je relatie gebreken vertoont, niet hebt gezien. Als je jezelf de schuld geeft, kan dit ook tot depressieve gevoelens leiden.

Wanneer je partner vreemdgaat, kan dat een enorme klap voor je zijn. In een relatie verwacht je je partner volledig te kunnen vertrouwen. Zodra overspel aan het licht komt, lijkt het alsof al je vertrouwen verdwenen is. Dit kan grotere gevolgen gaan krijgen wanneer je hier niets mee doet. Het vertrouwensprobleem kan aanhouden als je de relatie verbreekt en invloed hebben op toekomstige relaties. Mensen die zijn bedrogen blijven vaak lang wantrouwend in een relatie.

Ben je het kind van een overspelige ouder? Je kan merken dat je ouders zich anders gedragen en kan je hierdoor rot gaan voelen. De mentale impact die het vreemdgaan op jou heeft, kan er ook voor zorgen dat jij later zelf eerder geneigd bent om vreemd te gaan.

Wat kan een psycholoog of EFT-relatietherapeut voor je doen?

Is jouw partner vreemdgegaan? Of ben je zelf vreemdgegaan? Dan heeft jullie relatie een flinke klap gehad en kampen jullie waarschijnlijk met de psychische gevolgen van overspel. Jullie moeten beiden beslissen of jullie willen scheiden samen willen blijven. Willen jullie de relatie nog een kans geven maar komen jullie er samen niet uit? Dan is het goed om hulp van een psycholoog of een EFT-relatietherapeut te krijgen. Samen er weer uitkomen vergt nogal wat van beide partners en hier kunnen jullie vast wel wat hulp bij gebruiken.

Hoe herken ik klachten door overspel?

Als je aanhoudend last hebt van een aantal van onderstaande klachten:

• Je bent somber;
• Je hebt depressieve klachten;
• Je voelt je boos;
• Je voelt je gefrustreerd;
• Je voelt je angstig;
• Je hebt een negatief zelfbeeld;
• Je hebt impulsief gedrag;
• Je voelt je machteloos;
• Je weet niet hoe je moet omgaan met het overspel;
• Je ervaart een warboel aan gevoelens;
• Je ervaart pure paniek;
• Je vraagt jezelf af of het jullie ooit lukt om de relatie te herstellen;
• Je twijfelt of je het overspel een plek kunt gaan geven;
• Je vraagt je af waarom dit is gebeurd en wat dit voor jou en jullie betekent.

Hoe behandelt een psycholoog of EFT-relatietherapeut overspel?

Door het overspel samen te verwerken en patronen te veranderen.

EFT-relatietherapie kan je helpen bij de gevoelens die loskomen tijdens of na overspel. De EFT-relatietherapeut kan jullie ondersteunen in het verwerken van deze moeilijke tijd. Je leert de pijn te benoemen en je kan zeggen waar je behoeften liggen. Hierdoor kan de ander iets voor je betekenen. Het is belangrijk dat je niet alleen maar boos bent, maar ook je kwetsbare gevoelens durft te tonen. Dan pas kan de ander je troost, steun, geruststelling en vertrouwen geven. We verhelderen de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in jullie relatie. Door je bestaande patronen te doorbreken, ga je ook anders naar elkaar kijken en anders op elkaar reageren. Dat is de eerste stap om weer nader tot elkaar te komen. De EFT-relatietherapeut helpt jullie om weer verbonden met elkaar te worden.

VERGOEDING VOOR BEHANDELING VAN OVERSPEL

Achteraf declareren is mogelijk

Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologenwerkwijzeEFT-relatietherapeuten en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van bindingsangst? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk Van Buuren.

LEER (SAMEN) HET OVERSPEL TE VERWERKEN EN DURF IN VERBINDING MET DE ANDER TE STAAN

"Ik help je om je sterke kanten in te zetten om je klachten de baas te worden."
Melissa van Buuren | Psycholoog