Ruzie met suikergoed en marsepein

Ruzie met suikergoed en marsepein

In dit artikel krijg je informatie over een suikerverslaving.

Je krijgt met Sinterklaas een chocoladeletter en je bent van plan er de hele week (en misschien wel langer) mee te doen. Eenmaal een stukje te hebben gegeten denk je “wat is dat lekker, zeg”. Je pakt nog een stukje, en nog een stukje. Voor je het weet is de chocolade toch echt op, oeps! Is dit herkenbaar? Waarschijnlijk wel. We snoepen allemaal weleens te veel. Het hoeft niet per se chocolade te zijn, het kan ook gaan om ander suikergoed en marsepein. Het kan ook zijn dat je iets anders eet waar je eigenlijk niet te veel van wilt eten. Na het eten ben je misselijk en je hebt spijt.

Sommige mensen eten te veel, waardoor ze dik worden. Het is gemakkelijk om te zeggen dat dik zijn hun eigen schuld is. Hadden ze immers maar niet zoveel moeten eten, toch?! Zo simpel is het in de praktijk niet. Aanleg is ook een belangrijke factor. Sommige mensen worden sneller dik dan anderen, ook al eten ze precies hetzelfde. Bij sommige mensen geeft hun buik niet goed aan dat ze vol zitten, en dan blijven ze dooreten. Bij andere mensen wordt het eten niet goed omgezet in energie. Bij hen blijft het als vet op hun lichaam zitten. Zij hebben dus veel meer kans om dit te worden. Dit verschil is deels aangeboren. Het kan ook zijn dat mensen door ziekte of medicatie dik worden.

Bijna alle mensen houden van vet en zoet eten, zoals suikergoed en marsepein. Dat is eigenlijk niet zo gek, want uit dat eten kun je veel energie halen. Bij het zien van eten met veel energie zeggen onze hersenen: “aanvallen?”. We eten dan snel die lekkere chocoladeletter op die we van Sinterklaas hebben gekregen. Suiker heeft een verslavende werking. Als je er eenmaal aan begint wil je steeds meer.

Denk je dat je een suikerverslaving hebt en wil je er vanaf? Onderschat de verslaving niet. Je kan hem overwinnen! Hier heb je wilskracht en discipline voor nodig.

Tips om je suikerverslaving te overwinnen

• Maak eerst de stap dat je een bewuste keuze maakt om minder suikergoed te eten. Zodat je niet bij de eerste verleiding zwicht en goed weet waarom je van de suikerverslaving af wil.
• Denk na over welke aanpak bij jou het beste past. De één komt het beste van een verslaving af door in één keer radicaal te stoppen, de ander kan beter geleidelijk afbouwen. Kies je de radicale weg? Schrijf dan op papier welke zoetigheden je nooit meer eet, en welke nog wel. Schrijf dan ook precies op hoeveel van wat je nog wel mag eten. Kies je de geleidelijke afbouw? Maak dan een plan op papier hoe je elke week iets minder suiker eet. Maak het plan realistisch, haalbaar en gedetailleerd.
• Alle veranderingen beginnen in je gedachten. Gebruik je denkkracht om jezelf te veranderen. Sta stil bij de gedachten wat de gevolgen van suiker op je lichaam heeft. Richt je gedachten naar binnen, naar je hart en bloedvaten en bedenk hoe zwaar je organen het hebben met het verwerken van alle suikers. Bedenk hoe moe en futloos je ervan wordt. Bedenk welke ziektes je over jezelf afroept. Wil je opzettelijk moe of dik zijn? Wil je opzettelijk jezelf vergiftigen en de kans op ernstige ziektes vergroten? Is de volgende chocoladeletter echt al die ellende waard?
• Zorg dat je in huis geen suikergoed hebt liggen. Kijk nog eens goed in al je kasten en gooi alles weg dat suiker bevat. Neem je voor suikergoed niet meer te kopen en sla gezonde producten in.
• Ga sporten. Ontwikkel voor jezelf een andere manier om toch dat lekkere gevoel te krijgen. Door flink te sporten maak je endorfine aan, waardoor je je heel lekker voelt.

Waarom eet je graag suikergoed?

Natuurlijk zijn er ook andere redenen waarom mensen graag suikergoed eten. Het kan een gewoonte zijn. Sommige mensen krijgen alleen al bij het zien van suikergoed een onweerstaanbare trek. Soms wordt snoepen ook gekoppeld aan een bepaald moment van de dag. Bijvoorbeeld ’s avonds op de bank, ’s middags rond een uur of vier of als je van je werk komt als beloning. Tot slot natuurlijk nog het emotie-eten. Snoepen op momenten dat je stress voelt of emoties of omdat je iets moet doen waar je tegenop ziet. Het zijn allemaal redenen om naar suikergoed te grijpen. Behalve dat je er dik van wordt trekt het ook je energie weg en zorgt het ervoor dat je je minder goed kan concentreren. O ja, er is nog een situatie die ervoor zorgt dat vrouwen meer trek hebben in suikergoed; tijdens de menstruatie. Vaak hebben vrouwen een onweerstaanbare trek in chocolade(letters).