Rust, Reinheid en Regelmaat

Rust, Reinheid en Regelmaat

Ga jij met je klachten naar de BGGZ of de SGGZ?

Soms is het allemaal wat te veel. Je leven is een zogenaamd ‘to-do’ lijstje en je hoofd loopt over. Hoe reageer jij op zo’n situatie?  Het komt vaak voor dat je op de automatische piloot door het dagelijkse leven heen loopt? Je neemt geen tijd meer om even stil te staan bij wat je leuk vindt, of waar je echt van kunt genieten, of wat je graag doet. Terwijl je lichaam en geest het wel nodig hebben. Vaak is de behoefte enorm groot.

Rust, Reinheid en Regelmaat je kent de uitdrukking misschien wel bij baby’s en kinderen. Het consultatiebureau adviseert aan jonge ouders dat baby’s baat hebben bij de drie R’s. Rust, Reinheid en Regelmaat zijn voor volwassenen minstens zo belangrijk! Florence Nightingale (1820-1910), grondlegger van de moderne verpleegkunde schreef als eerste over de drie R’s als basis voor een algehele goede gezondheid. In de praktijk merken wij dat cliënten met psychische klachten gebaat zijn bij de drie R’s. Het geeft je ook overzicht.

Rust

Het leven is steeds drukker en chaotischer en kan zijn tol gaan eisen. Jij herkent dit misschien ook wel en dat komt niet ten goede van je rust. Je krijgt er eerder meer stress of andere psychische klachten van wat niet goed voor je is. Het is dus tijd om te werken aan je innerlijke rust (de kalmte die je ervaart in het dagelijks leven), zodat jij weer helemaal goed kan opladen en er weer tegenaan kunt. Het is belangrijk dat jij rust neemt en leuke dingen ervaart. Het is ook belangrijk dat je lichaam niet altijd ‘aan’ hoeft te staan.

Het is heel lastig om ineens om te schakelen, leuke dingen te doen, meer rust te nemen en je sociale contacten weer op peil te brengen. Bij de één werkt het beste om ineens de omslag te maken en bij de ander stapje voor stapje. Het is daarom goed om een overzicht te maken van wat er nu al is, wat je nog kunt doen of waar er ruimte is of juist niet. Een overzichtje van je huidige leven en hoe het zou moeten zijn. Vergelijk het maar eens goed, hoe je leven nu is en hoe jij het graag zou willen hebben.

Door regelmatig een rustmomentje in te lassen wordt je batterij weer opgeladen. We zien vaak dat een rustmomentje er vaak bij inschiet, dit wordt overgeslagen. Dit is niet verstandig, het kan namelijk problemen opleveren als veel stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, gezondheidsklachten, (partner)relatieproblemen, een burn-out en veel meer.

Maak van rust een routine. Zorg dat je dagelijks rustmomenten neemt en dat je minstens één dag per week even helemaal niks doet. Dit is ook waarom we een weekend hebben. Dat klink raar, he?! Helemaal niets doen?! Je bent toch extreem druk? In de praktijk zal blijken dat je door een kleine pauze erg veel energie terugkrijgt om juist productief te gaan werken en stress te verminderen. Tips: ga de natuur in, oefen je favoriete hobby uit, doe leuke dingen of echt helemaal niks.

Naast rustmomenten, ontspannende en sociale activiteiten is het ook belangrijk dat je goed en voldoende slaapt (voor volwassenen 7 tot 8 uur). In de REM-slaap vindt het meeste mentale (ook fysieke) herstel plaats. Als je rust neemt kan het lichaam zich weer opladen en zich voorbereiden voor een nieuwe activiteit.

Een rustige omgeving is goed voor je. Dat betekent bijvoorbeeld dat het huis opgeruimd is en dat er niet te veel of te harde geluiden zijn, denk aan televisie, computer en kinderen om je heen. Een rustige omgeving wil niet zeggen dat er geen prikkels mogen zijn. Je hebt zelf invloed op een rustige omgeving.

Regelmaat

Wij zijn gewoontedieren en ons lichaam stelt zich in op vaste dagelijkse patronen. Het is fijn dat dingen elke dag hetzelfde gaan. Hierdoor hoeven we niet bij alles na te denken want een bepaalde routine heb je nodig in het leven. Het fijne van routine is dat de routines geen moeite of energie kosten. Activiteiten zal je als minder zwaar ervaren. Hierdoor zal je minder stress hebben.

Vaste, goede en gezonde routine maken het verschil! Bouw vaste routines in je leven op en houdt deze in stand. Probeer de dag daarom zoveel mogelijk in te richten volgens een voorspelbaar patroon. Ga op zoek naar een routine dat bij je past, je kan altijd nieuwe routines toevoegen, weghalen en/of veranderen aan je dagelijkse activiteiten.

’s Morgens sta je op, douche je je, kleed je je aan en gaat ontbijten. Als we dit elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip doen went je lichaam hieraan. Wanneer je daar elke dag van afwijkt door de ene dag om 06.00 uur en de volgende dag om 10.00 uur op te staan en de dag daarop om 05.00 uur dan moet je lichaam zich steeds weer aanpassen. Dit kost veel energie.

Regelmaat betekent niet dat je alles op een vast moment op de dag moet doen (‘op de klok’). Het gaat er vooral om dat je je eigen signalen volgt en doet wat goed voor je is.

Reinheid

Je kan je lichaam vergelijken met een auto. Een auto heeft om de x aantal kilometer een grote servicebeurt nodig. De auto zal dan weer veel beter en effectiever gaan lopen, de banden zijn weer uitgelijnd, nieuwe olie, nieuwe filters, nieuwe remschijven etc. Wanneer je deze servicebeurt over slaat dan loopt je auto nog wel. Na verloop van tijd gaat er iets kapot en ben je uiteindelijk veel meer geld kwijt dan een simpele onderhoudsbeurt.

Je lichaam werkt eigenlijk net zoals een auto. Je lichaam is heel goed in staat om zichzelf te herstellen. Je moet wel je lichaam ondersteunen door gezonde voeding en lichaamsbeweging.  Het is daarom belangrijk om gezond te eten. Wanneer je gezond wil eten kan je als hulpmiddel de schijf van vijf gebruiken. Afhankelijk van je geslacht en je leeftijd heeft de schijf van vijf aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Gevarieerd eten met voldoende groente, fruit en brood en niet te veel verzadigde vetten zijn belangrijk. Het drinken van water is ook een erg belangrijk.

Gezond bewegen heeft zowel op korte als lange termijn veel voordelen. Je voelt je na het sporten of bewegen ontspannen, je slaapt beter en je kunt efficiënter omgaan met stress en/of tegenslagen. Als je regelmatig beweegt, bouw je conditie op, voel je je fitter en heb je meer energie.

Florence Nightingale zou zeggen: ‘begin elke ochtend om 06.00 uur en eindig iedere dag om 22.00 uur’. Je lichaam zal je dankbaar zijn! En als vanzelf verschijnt er een brede grijns op je gezicht.