Stel een bezoek aan een psycholoog en/of EFT-relatietherapeut niet uit

Stel een bezoek aan een psycholoog en/of EFT-relatietherapeut niet uit

Binnen de RIVM maatregelen, zien we mensen in onze spreekkamers.

Wij maken onze grote zorgen over mensen die in deze coronacrisis niet met hun psychische klachten en/of relatieproblemen aan de bel trekken terwijl ze dat wel zou moeten doen. Door de coronacrisis mijden cliënten met psychische klachten en/of relatieproblemen de psycholoog of EFT-relatietherapeut. Deze trend wordt ook teruggezien bij medisch specialisten, die lege wachtkamers zien. Dit is natuurlijk best vreemd, gezien onderzoeken aantonen dat mensen meer psychische klachten als angst, depressie, rouw, trauma’s en relatieproblemen ervaren. De verwachting zal dan ook zijn dat psychologen het drukker zouden hebben dan normaal.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van het vermijden van psychische zorg?

Mensen durven niet meer naar de psycholoog en/of EFT-relatietherapeut uit angst om met het coronavirus besmet te raken, lijkt wel. Mogelijk nemen mensen de genomen maatregelen van de overheid uiterst serieus. Dat is goed! Echter, dit kan en mag niet ten koste gaan van het psychische welbevinden. Het zou ook kunnen dat mensen met psychische klachten en/of relatieproblemen niet naar een psycholoog of EFT-relatietherapeut gaan, omdat ze de die in deze drukke tijden niet willen overbelasten. Mensen denken mogelijk al snel dat psychologen en/of EFT-relatietherapeuten wel belangrijkere dingen aan hun hoofd hebben of dat er andere mensen zijn die zich aanmelden met veel ergere klachten. Wat heel lief is, maar niet verstandig.

Moet ik de psycholoog mijden tijdens de coronacrisis?

Dat is onverstandig: de klachten kunnen verergeren. We moeten voorkomen dat psychische klachten en/of relatieproblemen verergeren. Door je klachten nu serieus te nemen, voorkom je verergering en nemen je klachten veelal sneller af. Daarnaast zorg je er juist voor dat er de wachtlijsten na de coronacrisis, niet extreem gaan oplopen en iedereen dus op tijd de hulp kan krijgen. Wanneer mensen toch wachten met het zoeken van hulp verwachten we een enorme toeloop van cliënten vanaf het moment dat het coronavirus min of meer is uitgedoofd. Lange wachtlijsten worden gevreesd. Al 7 jaar werken wij zonder wachtlijsten en wij vinden dat iedereen met psychische klachten en/of relatieproblemen – die daar last van ervaren – gewoon moeten komen. Bel de psycholoog en/of EFT-relatietherapeut en je krijgt de zorg die nodig is. Onze boodschap is dus: heb je psychische klachten, meld je dan snel aan. Er is écht ruimte om je psychische klachten te behandelen.

Welke voorzorgsmaatregelen heeft Psychologiepraktijk van Buuren getroffen?

Psychologiepraktijk van Buuren kan op dit moment cliënten met psychische klachten behandelen op al onze locaties. Wij hebben maatregelen getroffen:
• Op beide locaties kan je je handen wassen en afdrogen met papieren handdoekjes
• Op beide locatie kan je je handen desinfecteren;
• Beide locatie zijn zo ingericht dat we ten alle tijden 1,5m afstand kunnen houden;
• Het team van Psychologiepraktijk van Buuren wassen en desinfecteren hun handen met grote regelmaat;
• De therapeuten schudden geen hand meer met cliënten;
• De ruimtes worden regelmatig goed schoongemaakt;
• De therapeuten zullen geen cliënten behandelen met verkoudheid, keelpijn, niezen, hoesten of koorts. Wij vragen cliënten thuis te blijven indien zij deze klachten hebben;
• In de situatie dat één of meerdere gezinsleden ernstige klachten hebben, mogen cliënten nog therapeuten niet naar de praktijk komen. Hier geldt de regel dat iedereen 72 uur klachtenvrij moeten zijn;
• Indien de therapeut twijfelt zal de afspraak worden geannuleerd of worden beëindigd.

Door deze maatregelen proberen we het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken.

Ik wil wel hulp maar wil niet naar de praktijk komen

Wil je wel hulp bij je psychische klachten maar wil of kan je niet naar de praktijk komen dan kan je gebruik maken van beeldbellen of E-healthmodules. Je kan dan vanuit je eigen (veilige) omgeving werken aan je klachten met begeleiding van een psycholoog en/of EFT-relatietherapeut.