Koningsdag

Koningsdag

In dit artikel krijg je informatie over psychotrauma

Sinds de aanslag op Koninginnedag in 2009 is deze dag / koningsdag niet voor iedereen meer een feest. Voor vele mensen staat de aanslag nog steeds op hun netvlies gebrand. Een personenauto reed door dranghekken en een mensenmenigte heen, in de richting van de open bus waarmee de koninklijke familie op dat moment een rijtoer door Apeldoorn maakte. Het grote drama leverde veel gewonden op en het koste 8 mensen, onder wie de bestuurder van de auto, het leven. Omstanders hebben deze gebeurtenis van heel dichtbij meegemaakt. Ook beelden van televisie, Youtube en social media hebben een indruk achtergelaten.

“Ik stond te trillen op mijn benen. Ik zag de auto door de menigte heen rijden en zag mensen zwaargewond op straat liggen, mensen dood zien gaan. Ik herinner het mij als de dag van gisteren. Ik schrik nog steeds van harde geluiden en droom er nog vaak over. Als ik in het nieuws een bericht zie of lees over een auto-ongeluk staan alle beelden van de aanslag weer direct op mijn netvlies”

“Ik zat thuis voor de televisie het verslag van de tour van de koninklijke stoet te kijken en toen zag ik ineens de gruwelijke beelden. Ik schrok zo erg dat ik snel de televisie uitzette en voor mij uit bleef staren. Verschrikkelijk wat ik zag. Ik dacht als ik er niet meer naar kijk dan bestaat het niet. Helaas was de werkelijkheid anders. Overal waar ik kwam werd er gesproken over de aanslag, zelfs in de supermarkt waar ik een dag later boodschappen ging doen. Ik bleef het beeld voor mij zien dat er mensen op de grond lagen bij de kruising. ‘s-nachts herhaalde het kleine filmpje die ik had gezien en werd ik zwetend en trillend wakker in bed”.

“Ik had mijn jongste dochtertje (5 jaar) nog niets verteld over de aanslag met Koninginnedag. Ik vond het niet nodig dat zij op deze jonge leeftijd geconfronteerd werd met de ellende die in de wereld plaatsvindt. Een paar dagen na de aanslag was ze lekker buiten aan het spelen en kwam ineens huilend het huis in lopen. Haar vriendinnetje had haar verteld wat er was gebeurd. Sindsdien is zij heel erg bang als wij in de buurt van kruispunten komen. Ze houdt haar handen voor haar ogen en gaat heel hard gillen”.

Psychotrauma

Mensen die in levensbedreigende omstandigheden verkeren of andere onverwachte en schokkende gebeurtenissen (zoals deze) meemaken worden geconfronteerd met intense gevoelens van angst, onmacht, kwetsbaarheid en hulpeloosheid. Als gevolg daarvan kunnen mensen klachten ontwikkelen, die veelal vanzelf verdwijnen, maar niet bij iedereen. Het kan invloed hebben op je dagelijkse leven.

Ernstige, schokkende gebeurtenissen worden ook wel psychotrauma’s genoemd. Na het doormaken van zo’n gebeurtenis voelt het in veel gevallen nog lang er na alsof de gebeurtenis opnieuw kan plaatsvinden. De gebeurtenis is verleden tijd, maar door de gevoelens van spanning, angst en onrust en de beelden die steeds weer naar boven komen, lijkt het alsof de dreiging nog steeds aanwezig is.

Klachten psychotrauma

De belangrijkste klacht bij een psychotrauma of posttraumatische stressstoornis is het steeds opnieuw beleven van de verschrikkelijke gebeurtenis. Naast de herbeleving zijn andere belangrijke klachten:

• Angsten;
• Slaapproblemen;
• Nachtmerries en angstige dromen over het trauma;
• Moeite met concentreren;
• Overdreven schrikreacties of paniekaanvallen;
• Vergrote alertheid;
• Agressie-uitbarstingen of uiterst geremde boosheid;
• Stemmingswisselingen;
• Emotionele vervlakking;
• Vermijding van situaties die herinneren aan het trauma;
• Gevoelens van vervreemding;
• Schuldgevoelens;
• Machteloosheid;
• Lichamelijke klachten;
• Zeer laag zelfbeeld;
• Zelfbeschadiging (automutilatie);
• Verdoven door middel van drank of drugs.

Wanneer hulp zoeken?

Zijn de klachten er na een aantal weken nog steeds, dan is het belangrijk iets met deze klachten te gaan doen, want dat kan er sprake zijn van bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De gevolgen van psychotrauma kunnen over het algemeen goed behandeld worden door EMDR-therapie en cognitieve gedragstherapie.