Liefde is een werkwoord

Liefde is een werkwoord

In dit artikel krijg je informatie over het werken aan je relatie.

“Vorige week kwamen vrienden bij ons op bezoek en zij vertelden ons dat ze gaan scheiden. Wij konden onze oren niet geloven! Het leek zo’n goed huwelijk, waar de vonken vanaf spatten. Ze waren elkaars jeugdliefde, ze leken de perfecte chemie en een fijne relatie te hebben. Niets bleek minder waar, het sprookje was voorbij. Wij hadden dit absoluut niet verwacht”.

Een geslaagde Valentijn is geen garantie voor een succesvolle relatie. Aan een relatie moet je elke dag werken. Geen één relatie is perfect en net als dat je zelf ups-and-downs kunt ervaren in het leven, gebeurt dat ook in een relatie. Je moet er altijd aan werken om bij elkaar te blijven. Liefde is een werkwoord. Langdurige relaties gaan niet vanzelf, er zullen altijd hoogte- en dieptepunten zijn. Zolang de basis sterk genoeg is en je diepe liefde voor elkaar hebt ontwikkeld, kun je ook de dieptepunten aan. Liefde groeit met de jaren. Na verloop van tijd veranderen relaties. Hoe je relatie in het begin was is, zo is het nu waarschijnlijk allang niet meer. Je maakt samen veranderingen door en je groeit naar elkaar toe. Er is een basis gelegd die alleen maar sterker wordt of in de loop der jaren afzwakt. Het laatste heeft lang niet iedereen altijd door.

Helaas, relaties, blijken niet altijd rozengeur en maneschijn te zijn. Iedere relatie kent stroeve tijden. Ongeveer 70% van de Nederlanders ervaart soms relatieproblemen. Na een tijdje komen de verschillen tussen de partners sterker naar voren. Wat eerst leuk, gezellig en spannend was, wordt nu vervelend of lijdt het tot irritaties. Bij hoge verwachtingen ligt teleurstelling op de loer. Financiële problemen, ziekte, het krijgen van kinderen. Het zijn allemaal gebeurtenissen die ervoor kunnen zorgen dat de liefde en spanning verdwijnt. Partners begrijpen elkaar niet meer en de relatie kan in een dip of crisis raken. Scheiden, vreemdgaan, geestelijke en lichamelijke mishandeling, seksuele problemen, communicatieproblemen of andere relatieproblemen kunnen grote gevolgen hebben voor je relatie.

Werken aan je relatie

Wanneer partners in hun relatie tegen problemen oplopen waar zij zelf niet meer uit komen, staan zij vaak voor de keuze de relatie te beëindigen, of de kwaliteit van de relatie te verbeteren. Relatietherapie kan hierbij helpen. Overigens relatietherapie is niet alleen bedoeld als laatste redmiddel, het kan bijvoorbeeld ook dienen als middel tot verdieping van de relatie. Liefde is een werkwoord. Je moet beide iets aan de relatie doen en er tijd en energie in investeren. Maar wat als jij liefde als een werkwoord beschouwt maar je partner niet meer? Daar sta je dan alleen, klaar om te werken aan jullie relatie terwijl de ander aangeeft er niet voor open te staan. Professionele hulp inschakelen is een ‘no go’. Dat doet pijn! Misschien heb je zelfs wel het idee dat al de jaren voor niets geweest zijn, verspilde moeite. Hoe erg het ook is, je hebt er altijd van geleerd!

Een gelukkige relatie…dat wil jij toch ook? Alvast wat tips:

• Communicatie is de sleutel tot alles. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk in een relatie. Alhoewel, communiceren is heel makkelijk, maar we zijn vaak bang wat de gevolgen zijn van het hardop uitspreken van onze gedachten en gevoelens. Laat jezelf aan de ander zien. Toon je partner je kwetsbaarheden en je onzekerheden. Geef uiting aan je diepste verlangens. Doe dat iedere keer opnieuw. Accepteer en respecteer jezelf en je partner.
• Vragen wat je nodig hebt. Geef aan wat je nodig hebt aan je partner. Je laat hiermee je verlangens en verwachtingen zien. Dat kan moeilijk zijn als je je niet kwetsbaar durft op te stellen.
• Geef elkaar dagelijks minstens 20 minuten echte aandacht. Je moet je eerst met de ander verbinden om vervolgens goed met elkaar te communiceren. Wees lief en zacht voor elkaar.
• Maak schoon schip. Vertel je partner dat je de nare herinneringen van die dingen die in het verleden zijn gebeurd echt wilt opruimen. Bied oprecht je excuses aan aan je partner en zeg dat je je kwetsbaar voelt nu je alles wilt opbiechten. Geef je partner ook de ruimte om schoon schip te maken.
• Vermijd discussies wie schuldig is. Jullie zijn samen even schuldig aan de relatieproblemen. Neem de verantwoordelijkheid voor elkaar en zorg dat de relatie succesvol wordt.
• Zorg voor vertrouwen en veiligheid binnen de relatie. Vraag je partner wat je kunt doen zodat hij / zij zich veilig voel, het meest geliefd voelt, en ga er vervolgens mee aan de slag.
• Vraag om vergeving en vergeef jezelf. Misschien voel je je nog ergens schuldig om, zeg het dan tegen je partner. Vergeef ook je partner als hij / zij erom vraagt, mar vooral ook vergeef het jezelf!
• Spreek dankbaarheid uit. Help elkaar herinneren waarvoor je allemaal dankbaar kunt zijn.