Bas is onzeker over zijn lichaam; aflevering Hoedan

Bas is onzeker over zijn lichaam

Bas durft in het openbaar zijn shirt niet uit te trekken. Zal Bas zijn angst door EMDR- en exposuretherapie overwinnen?

30 november 2023 was Melissa van Buuren van Buuren te zien op NPO3 in het programma “Hoedan”. Bas Derks gaat ‘naakt’ op televisie, zowel letterlijk als psychisch. Hij worstelt al bijna tien jaar met zijn zelfbeeld en vermijdt zwembaden en stranden omdat hij zijn lichaam niet geschikt acht en bang is voor de mening van anderen. Zelfs als hij zich waagt, houdt hij het liefst zijn shirt aan.

Deze onzekerheid kan deels worden toegeschreven aan het perfecte beeld dat sociale media vaak schetsen en het feit dat Bas zichzelf vergelijkt met zijn vroegere ‘afgetrainde’ zelf. Echter, sociale media vertekenen vaak de realiteit, en lichamen veranderen na verloop van tijd, wat volkomen normaal is.

Bas heeft moedig hulp gezocht bij Melissa van Buuren en onderging EMDR-therapie en exposuretherapie om zijn onzekerheid en lichaamsbeeldproblemen aan te pakken. Deze vormen van therapie kunnen effectief zijn bij het verwerken van traumatische ervaringen en het verminderen van angstgevoelens.

Het is niet zeker of Bas zijn shirt tijdens de uitzending durft uit te trekken, maar het belangrijkste is dat hij stappen onderneemt om aan zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen te werken. Zijn verhaal is inspirerend en kan anderen aanmoedigen om hulp te zoeken en te werken aan zelfacceptatie. Je kunt vanavond om 22.43 uur op NPO3 kijken om te zien hoe het met Bas is gegaan en welke vooruitgang hij heeft geboekt.