Angst voor de brugklas

Angst voor de brugklas

Waarom ervaart je kind spanning voor de brugklas en wat kan je er aan doen?

De groep “8-ers” kunnen zo lekker wekenlang welverdiend chillen. School is nog even ver weg. Maar na de zomer begint het hele feest weer, de uitleggen van de leraren, het oefenen in de klas, het huiswerk en de toetsen. Maar in plaats van op de oude vertrouwde basisschool, met meesters en juffen, zal het dit keer zijn in een nieuw gebouw, met docenten, met nieuwe leerlingen: de middelbare school. Een waanzinnige kans om in kennis en op sociaal vlak te groeien. Helaas is de overgang naar de middelbare school niet voor iedereen een feest. Voor veel kinderen is het een hele grote stap en brengt het spanning met zich mee. Deze spanning belemmert ze en de kinderen zien op tegen het nieuwe schooljaar op de middelbare school.

Wat zorgt voor de extra spanning van je kind:

• Op de middelbare school moet het kind zich aanpassen aan een ander dagritme. Vroeger dan eerst staat de wekker, ze moeten eerder op school zijn en ze zijn vaak ook later klaar. Daarnaast moet het kind zichzelf steeds verplaatsen. Elk uur een ander lokaal, les van een andere docent met een ander karakter.

• Had je kind zulke leuke vriendjes op de basisschool en moet hij of zij nu op sociaal vlak weer vanaf nul beginnen. Je kind wilt niet alleen achteraan zitten of alleen in de pauze de boterhammen opeten. Wie worden je nieuwe vrienden en wie je beste vriend?

• Op de middelbare school wordt veel meer zelfstandigheid verwacht. Je kon vragen blijven stellen op de basisschool. Op de middelbare school kan dit niet meer. Meestal krijgen ze een algemene uitleg, een enkele vraag en dan worden de kinderen geacht het zelf uit te zoeken.

• Na zo’n hele dag op school, moet je ook nog eens huiswerk maken. Heb je natuurlijk helemaal geen zin in, maar het is toch wel erg belangrijk. Want huiswerk maken zorgt voor goede cijfers, blije ouders en overgaan naar de volgende klas. Maar wanneer ga je je huiswerk doen en hoe weet je of je iets goed genoeg weet?

Tips om je kind voor te bereiden op de middelbare school:

• Help je kind bij het kiezen van een middelbare school. Laat je kind zich al op tijd oriënteren, het liefst al in de zevende klas. Maak voor elke opendag een persoonlijk interviewlijstje. Wat vind jouw kind belangrijk voor zijn of haar nieuwe middelbare school?

• Geef je kind voldoende ruimte om te praten over zijn spanningen. Mama’s en papa’s ervaringen horen is al heel fijn, maar soms kan het effectiever zijn om met een leeftijdsgenoot te praten. Door te overleggen met oud groep 8-ers, voelt het kind zich niet alleen en kan het leren van de tips

• Koop samen met je kind de favoriete agenda en neem je kind mee in de handigheden van een planning.  Leer hem of haar aan om van te voren te kijken wanneer de toetsen zijn en plan samen ruim van te voren leermomenten in. Door na het zelfstandig leren je kind te overhoren krijgt je kind de bevestiging dat hij of zij genoeg weet, of dat er nog wat werk aan de winkel is

Brugklastraining

Speciaal voor de kinderen die grote spanning ervaren voor de middelbare school bieden wij ook een brugklastraining aan in een kleine groep (max. 6 tot 8 kinderen) met andere leeftijdsgenoten. Tijdens de training werken we zowel aan praktische zaken, als aan sociale vaardigheden. Hiermee bereiden de kinderen zich voor zodat ze steviger in hun schoenen komen te staan en de spanningen en onzekerheden over de middelbare school verminderen. Wil je meer weten over de brugklastraining? Klik dan hier.