Vliegangst

Vliegangst

Ben je voordat je gaat vliegen zenuwachtig of vind je vliegen eng? Je bent zeker niet de enige. Één op de vijf mensen heeft in meer of mindere mate last van vliegangst geeft het Reisbureau de Vakantie Discounter aan. Dagelijks worden mensen die angstig zijn geholpen door stewardessen. Waar komt deze angst vandaan en wat is er aan te doen?

Waar komt vliegangst vandaan?

Om te weten waar vliegangst vandaan komt, kunnen we het beste eerst kijken naar de emotie angst. Angst is een reactie op dreiging die ons behoedt voor gevaar. Deze dreiging kan vanuit de omgeving komen, bijvoorbeeld als er op eens een wild zwijn uit de bosjes komt. Dan behoedt de angst je dus voor het werkelijke gevaar. Echter, we kunnen met onze gedachten, onszelf bang maken, bijvoorbeeld bij een onbekende situatie. Zo hebben mensen met vliegangst allemaal twijfels over de veiligheid van het vliegtuig, terwijl deze twijfels en daarmee de vliegangst niet realistisch hoeven te zijn.

Vliegangst komt vaak tot stand door je eigen negatieve gedachten. Deze negatieve gedachten kan je bevragen. Is het reëel wat je denkt? Hoeveel bewijs heb je dat deze gedachte kloppend is? Hoe groot is de kans dat wat je denkt, gebeurt? Hierna merk je dat je eigenlijk helemaal niet zo in gevaar bent, maar dat je enkel bang bent. Accepteer dit gevoel. Iedereen is wel eens bang en jij mag dat ook zijn, maar het is wel een rotgevoel. Probeer de negatieve gedachten te relativeren en aan positieve dingen te denken.

Vaak schrikken mensen bij turbulentie. Opeens schokt het vliegtuig en wordt je heen en weer in je stoel geslingerd. Dit is een erg ongemakkelijk gevoel, maar niet gevaarlijk. Turbulentie is de beweging die het vliegtuig maakt op de bewegende golven van de wind. Een vliegtuig is ervoor gebouwd hoge mate aan turbulentie te kunnen doorstaan. Zo zijn de vleugels buigbaar tot zelfs 11 meter. Er is nog nooit een vliegtuigongeluk ontstaan door turbulentie geeft luchtmaatschappij Transavia aan. Je kan dus met een gerust hart wachten tot de turbulentie voorbij is.

Wat kan je aan vliegangst doen?

Door irreële angsten willen we ons niet laten belemmeren. De enige manier om van je vliegangst af te komen is het toch echt gewoon te doen. In de psychologiepraktijk van Buuren merken we ook dat dit soort gedragsexperimenten werken om angsten te verminderen. Bij een gedragsexperiment ga je kijken of hetgene waar je bang voor bent daadwerkelijk zo erg is. Onze gedachtes kunnen de realiteit enger laten lijken dan dat het is. Zo ook vaak bij vliegen. Lukt dit niet, dan kan EMDR-therapie ook een mogelijkheid zijn om je vliegangst te overwinnen.

Tips om ervoor te zorgen dat vliegen relaxter zal zijn dan dat je nu denkt

• Bereid jezelf voor op het vliegen:
Je verdiepen in vluchten kan je rust geven. Een vliegtuig is meer dan een zwevend stuk aluminium. Het is een zeer vernuftig apparaat wat zowel voor als na elke vlucht wordt gecheckt door de piloot. Ook is er voor elk system een reserve onderdeel aanwezig in het vliegtuig. Als je zorgt voor genoeg tijd om naar het vliegtuig te komen, ervaar je hier geen stress over. Daarnaast kunnen de stewards en stewardessen je helpen als je ze informeert over je spanning voor vliegen.

• Kijk geen Air crash investigation:
Je bereid jezelf niet beter voor als je programma’s over vliegtuig ongelukken bekijkt. Door deze programma’s te kijken ontstaat er een link in je hoofd tussen vliegtuigen en ongelukken. Hierdoor overschat je de kans dat jouw vlucht zal crashen, wat zorgt voor angst. Echter is vliegen de meest veilige manier van reizen. Alles wat je kan doen tijdens een ongeluk zullen de stewards en stewardessen je vertellen.

• Vermijd koffie en chocolade:
De cafeïne zorgt voor extra alertheid, die je wilt vermijden met vliegangst. Ook ondanks dat chocolade zo lekker is, kan je dit beter niet eten. De suikers zorgen voor veel energie wat zich kan omzetten in nervositeit. Eet liever wat nootjes, deze lijken voedingstoffen te bevatten die je hersenen kalmeren.

• Zoek afleiding:
Zorg dat je genoeg te doen hebt tijdens de vlucht, dan heb je minder tijd om te piekeren. Pak een lekker boek of ga die leuke serie kijken. Zo gaat de tijd een heel stuk sneller.

• Ademhalingsoefening:
Als je merkt dat je toch in paniek schiet, kan je door ademhalingsoefeningen weer bewust worden van je lichaam. Adem zeven tellen in door je neus. Houd je adem zeven tellen vast. En adem zeven tellen uit door je mond, waarbij je je lippen tuit, alsof je fluit. Doe dit ongeveer 6 keer. Zeker tijdens het opstijgen wordt dit als fijn ervaren.