Niet meer bij opa en oma op bezoek, niet je vrienden over de vloer tijdens de feestdagen en de frustratie van wat nu weer te doen in het weekend: het is een lastige tijd. Om het coronavirus zo weinig mogelijk te verspreiden blijft heel Nederland zo veel mogelijk binnen, alleen thuiszittend op de bank. Maar alleen zijn kan juist een feest zijn!
Vaak als we een persoon zien zonder veel vrienden of familie, lijkt het voor ons een eenzaam persoon. Echter, de persoon die alleen is, hoeft zich niet altijd eenzaam te voelen. Het instituut voor eenzaamheid van de rijksoverheid definieert eenzaamheid als: “je niet verbonden voelen, waarbij je een emotionele en hechte band met anderen mist.” Je hebt de behoefte om je ervaringen en emoties te delen met anderen, maar in sociale isolatie is dit moeilijk. Je eenzaam voelen gaat samen met negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid. Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid een negatieve invloed heeft op het immuunsysteem, hetgeen je vatbaarder maakt voor virussen. Tijd om deze vicieuze cirkel te verbreken.
Verleg je focus van mensen die je niet kunt zien, naar jezelf. Zelfontplooiing staat in het dagelijks leven vaak aan het eind van de prioriteitenlijst. Veel belangrijke gedachtes over wie je wilt zijn en wat je wilt doen worden genegeerd, omdat er altijd wel iemand is om mee te praten. Nu we toch thuis zitten, kunnen we net zo goed onderzoeken wat we nou echt nog eens willen doen. Morgen kan je starten met een eigen podcast, iets maken of klussen of moestuintje. Op internet zijn er ontelbare cursussen waarmee de eerste stap kan worden gezet naar wie je wilt zijn. Alle talen van de wereld of de lekkerste recepten zijn één klik van je vandaan via Google. Ook je schuldig voelen over de hele nacht opblijven door videogames of Netflix hoeft niet meer. Thuis mag alles wat jij wilt doen!
De vraag is of dat echt zo is. Stel je voor, je vindt het heerlijk om te schilderen en doet dit het liefst met je vrienden. Echter, zijn vinden hier helemaal niks aan. Door de verveling van de anderen, krijg jij er ook minder zin in. Jij bent heel blij met het meesterwerk wat je hebt gemaakt. Alleen je voelt de druk van de mening van je vrienden over het schilderij. Dit laat jou twijfelen of je wel zo tevreden mag zijn. Bij alles wat je met elkaar doet, kan de ander je beleving beïnvloeden. Door alleen aan de slag te gaan, bepaal je zelf hoeveel je ervan geniet.
Je vrienden een knuffel geven of even goed beetpakken gaat helaas niet. Toch zijn er veel creatieve manieren om momenteel een connectie met anderen te krijgen. Via WhatsApp, FaceTime en bellen kan je contact zoeken, maar een ouderwetse brief is misschien nog wel leuker om te sturen en te krijgen. Weten je opa en oma hoe videobellen werkt? Wanneer je de telefoon achter je avondmaaltijd zet, eten jullie toch een beetje met elkaar. Daarnaast is nachtelijk vermaak met je maten gegarandeerd met een zelfgemaakte pub quiz of online escape room. Als je geen zin hebt om zelf de gebakken taart op te eten, kan je de stukjes taart langs die leuke buurjongen brengen. Zo vieren jullie toch samen het resultaat van wat jij eindelijk kon doen toen je alleen was.