Opstartproblemen na de vakantie

Opstartproblemen en psychische klachten na de vakantie

Een diepgaande blik

Vakanties bieden een broodnodige ontsnapping uit de drukte van het dagelijks leven. Ze geven ons de kans om te ontspannen, avonturen te beleven en ons te verjongen. De zomerzon is bijna verdwenen en de herinneringen aan je vakantie vervagen langzaam op je Instagram-feed. Maar terwijl de routine van alledag weer op gang komt, merk je dat je het lastig vindt om weer op volle kracht aan de slag te gaan. De terugkeer naar de routine na de onderbreking kan uitdagend zijn. Deze overgang, vaak omschreven als ‘opstartproblemen na de vakantie’, kan fysieke en psychische klachten met zich meebrengen.

 

Wat zijn opstartproblemen na de vakantie?

Opstartproblemen na de vakantie verwijzen naar de moeilijkheid die sommige mensen ervaren bij het hervatten van hun reguliere routine en verantwoordelijkheden na een periode van rust of vakantie. Het kan zich uiten in lichte uitputting, verminderde concentratie, een algeheel gevoel van mailaise, desorientatie, vermoeidheid, gebrek aan motivatie, vergeetachtigheid of zelfs lichte depressie

De oorzaken van opstartproblemen na de vakantie

 1. Veranderd slaappatroon: Tijdens de vakantie wijken we vaak af van ons normale slaappatroon, wat kan leiden tot slaaptekort of juist een overschot wanneer we terugkeren naar de routine. Bijvoorbeeld, Marie die in Spanje genoot van het nachtleven, ondervond vermoeidheid toen ze thuis vroeg moest opstaan voor werk.

 2. Mentale ontspanning: Na een periode van ontspanning kan het contrast tussen de vakantie en de dagelijkse beslommeringen extra groot aanvoelen. Na een uitgebreide rustperiode kan het plotselinge besef van opgebouwde taken overweldigend zijn. Pieter kwam bijvoorbeeld thuis na twee weken in de bergen en werd begroet door honderden ongelezen e-mails.

 3. Veranderd eetpatroon: Overvloedige vakantiemaaltijden kunnen onze energieniveaus beïnvloeden. Overeten, of het nuttigen van meer ongezonde voeding, kan invloed hebben op je energieniveaus en algehele welzijn. Julia, die zich tegoed deed aan Italiaans eten, voelde zich bij terugkomst traag en futloos.

 4. Te hoge verwachtingen: De verwachting om meteen volledig productief te zijn na een vakantie kan leiden tot stress en teleurstelling. Zo voelde Thomas zich overweldigd toen hij meteen na zijn vakantie een groot project kreeg toegewezen.

Psychische klachten

Voor sommigen gaat de post-vakantie aanpassingsperiode verder dan eenvoudige opstartproblemen. Het kan leiden tot:

 1. Post-vakantieblues: Een gevoel van neerslachtigheid na het hoogtepunt van de vakantie. Lisa, na een backpackavontuur in Azië, voelde een overweldigende somberheid bij thuiskomst.

 2. Overweldiging: Te veel taken en verantwoordelijkheden kunnen leiden tot angst. Jordy voelde bijvoorbeeld een golf van paniek toen hij zijn werkmail opende en de lijst van urgente taken zag.

 3. Levensreflectie: Een vakantie kan leiden tot introspectie en twijfels over levenspaden. Na een meditatieve retreat in India begon Elisa zich af te vragen of haar huidige carrière wel de juiste keuze was.

Wat aan te doen?

 1. Neem een overgangsdag: Geef jezelf een dag tussen je vakantie en werk om uit te rusten, uit te pakken en jezelf mentaal voor te bereiden. Gun jezelf wat ademruimte tussen de vakantie en het hervatten van je werk.
 2. Realistische verwachtingen: Verwacht niet van jezelf dat je direct op volle kracht bent. Geef jezelf de tijd om weer in het ritme te komen. Druk de neiging om meteen 100% te presteren de kop in en geef jezelf tijd om te acclimatiseren.
 3. Herstel je slaaproutine: Probeer direct na terugkomst weer je normale slaappatroon op te pakken.
 4. Eet gezond: Focus op evenwichtige maaltijden die je energie geven.
 5. Blijf bewegen: Lichaamsbeweging kan helpen om je energieniveau en stemming te verhogen.
 6. Deel je ervaringen: Deel je gevoelens met vrienden of collega’s. De kans is groot dat zij zich hetzelfde voelen. Verbondheid met anderen kan helpen bij het verwerken van je vakantie en de terugkeer naar het normale leven.
 7. Zoek indien nodig hulp: Als de psychische klachten aanhouden, is het raadzaam professionele begeleiding te overwegen

Kortom

Terugkeren naar de dagelijkse sleur na een vakantie kan zijn uitdagingen hebben. Opstartproblemen na de vakantie zijn een normaal verschijnsel. Door bewust om te gaan met de overgang van vakantie naar werk en jezelf de tijd en ruimte te geven om aan te passen, kun je de impact verminderen en sneller terugkeren naar je productieve zelf.