Liefdesverdriet

Liefdesverdriet

In dit artikel krijg je informatie over liefdesverdriet

Soms is het zo dat als je één persoon mist, de hele wereld leeg lijkt.

Verliefd, de meeste mensen worden wel eens verliefd op iemand. Verliefdheid is een fijn gevoel. Je kunt bijna nergens anders meer aan denken dan aan de persoon waarop je verliefd bent. Je verlangt ernaar om die persoon aan te raken, te zoenen en te zien. Natuurlijk hoop je dat de liefde wederzijds is. Je voelt je dolgelukkig. Maar wat als het geluk wordt verstoord en je partner een einde maakt aan jullie relatie?

Iedereen die het heeft meegemaakt weet hoe verschrikkelijk het is om liefdesverdriet te hebben. Verdriet, je huilt de hele dag de tranen uit je hoofd. Slapeloze nachten, je doet geen oog meer dicht. Op de dag loop je erbij als een zombie. Het is pijnlijk. Je voelt je ellendig en je verlangt heftig naar je ex terug. Je hebt het gevoel dat je hele leven is ingestort, dat alle houvast is verdween, dat niks meer zeker is, de pijn het enige is dat je nog rest en dat je er nooit meer overheen zal komen.

Klachten van liefdesverdriet:

Somberheid / depressie;
• Leeg gevoel;
• Uitzichtloosheid;
• Maagpijn;
• Hoofdpijn;
• Vermoeidheid en uitputting;
• Slaapproblemen;
• Verminderde of afwezige eetlust;
• Verminderd zelfvertrouwen;
• Angstig;
• Verraden en verslagen gevoel.

Verlaten worden is een beetje als sterven

Liefdesverdriet lijkt op rouwverwerking. Rouwen gebeurt niet alleen als iemand overleden is, maar ook bij een ingrijpend verlies van een liefdespartner. Als je relatie verbroken is ga je door een rouwproces dat vergelijkbaar is met het rouwen om een overledene. Het rouwproces kent 5 fasen; ontkenning, boosheid, het gevecht aangaan, depressie en aanvaarding. Omdat geen mens hetzelfde is, verwerkt iedereen zijn liefdesverdriet op een andere manier. Toch zijn er wel fases vast te stellen die vrijwel iedereen doorloopt. Deze fases zijn voor lang niet iedereen even intensief en ook de tijd die iemand doorbrengt in een van de fases is per persoon verschillend. De duur van de verschillende fases varieert soms enorm. De volgorde van deze fases hoeven niet strikt gevolgd te worden. Je bent dus niet abnormaal wanneer je merkt dat deze volgorde niet voor jou geldt. Rouw en liefdesverdriet is en blijft een individueel proces.

5 fasen van het rouwproces:

Ontkenning
Ontkenning is een afweermechanisme van ons brein. De waarheid is te erg om te bevatten, dus ontkennen we deze geheel of gedeeltelijk. In deze fase denk je dat je ex zich wel weer bedenkt en beseft wat een grote fout hij / zij heeft gemaakt. Je bent ervan overtuigd dat je ex wel weer bij je terug komt. Je beseft vaak nog niet dat de relatie echt verbroken is en het dringt dan vaak nog niet door dat je liefdesverdriet hebt.

Boosheid
Liefdesverdriet is méér dan intens verdrietig zijn. Juist bij liefdesverdriet zie je vaak boosheid, boosheid op het lot, jezelf, je partner en de omgeving. Het is een gezond verdedigingsmechanisme. Tijdens deze fase realiseer je vaak pas dat de relatie echt verbroken is. Het voelt alles behalve eerlijk.

Het gevecht aangaan
Veel mensen met liefdesverdriet proberen om de breuk te verwerken door het gevecht aan te gaan of door zichzelf doelen op te leggen. Na het besef dat de relatie echt voorbij is en jullie wat tijd apart hebben doorgebracht komt de fase van het gevecht aan gaan. In deze fase wil proberen de relatie met je ex weer te lijmen.

Depressie
Wanneer je tot ontdekking komt dat ontkennen, boos worden en/of het gevecht aangaan niet helpen om je liefdesverdriet te verwerken, volgt vaak de depressieve fase. Deze wordt grotendeels veroorzaakt door de machteloosheid die je voelt: er is niets, maar dan ook niets, wat je aan de gebeurtenis kunt veranderen. Het dringt echt tot je door dat de relatie voorbij is.

Aanvaarding

Hoeveel verdriet en pijn je ook hebt, er komt een dag dat je gaat proberen het verlies een plaatsje te geven. Dit betekent niet dat je je ex-partner niet meer mis of dat je probeert hem/haar te vergeten. Het betekent wel dat je probeert je leven in te richten zonder de geliefde om je heen. Je accepteert dat de relatie voorbij is en bent klaar om alleen verder te gaan.

Hoe lang duurt liefdesverdriet?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. De duur van liefdesverdriet loopt sterk uiteen; van enkele dagen tot vele jaren. Vaak zien we dat als de relatie lang geduurd heeft en/of heel intens is geweest, dat het langer duurt. Tijd is de enige factor die de wonden uiteindelijk (deels of volledig) heelt. Hoe langer de relatiebreuk, hoe beter het meestal gaat, dus aan het begin is de pijn over het algemeen het heftigste. De heftige gevoelens zijn vaak tijdelijk, maar vaak denk je dat het voor altijd zal duren. Dat is meestal niet het geval.

Zeg gedag tegen het verleden, omdat het tijd is om door te gaan.

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. De duur van liefdesverdriet loopt sterk uiteen; van enkele dagen tot vele jaren. Vaak zien we dat als de relatie lang geduurd heeft en/of heel intens is geweest, dat het langer duurt. Tijd is de enige factor die de wonden uiteindelijk (deels of volledig) heelt. Hoe langer de relatiebreuk, hoe beter het meestal gaat, dus aan het begin is de pijn over het algemeen het heftigste. De heftige gevoelens zijn vaak tijdelijk, maar vaak denk je dat het voor altijd zal duren. Dat is meestal niet het geval.

Overwin je liefdesverdriet

• Zoek afleiding;
• Ga sporten bij voorkeur duursporten als hardlopen;
• Schrijf je gedachten en frustraties van je af door een dagboek bij te houden;
• Realiseer je dat je op bepaalde vragen geen antwoord zult krijgen;
• Probeer de relatiebreuk te accepteren en je erbij neer te leggen;
• Vermijd de eerste maanden contact met je ex;
• Doorsta de pijn, zonder hier al te veel aan te doen;
• Ga er tussenuit met vrienden;
• Doe nieuwe ervaringen op;
• Fantaseer over een leuk leven;
• Een nieuwe liefde doet je de oude liefde soms vergeten;
• Eet gezond;
• Laat de tijd zijn werk doen.