Kerstmis. Hoe kom je de kerst door met familie.

Kerstmis

In dit artikel krijg je tips over hoe je de kerst doorkomt met familie.

Het is december: door het hele land zijn in de straten weer lichtjes, versieringen, kerstbomen en slingers te zien. Ook op de radio en televisie is het duidelijk: kerstmis komt eraan. Een leuke tijd waar gezelligheid, warmte en bovenal samenzijn centraal staan.

Wij vieren in Nederland kerst vaak met de familie of het gezin: ruim 75% van de Nederlanders viert het met de familie. Er staat een kerstboom in de woonkamer, met misschien wel een kerststal eronder en er is een kerstdiner. Verder kennen we de kerstman, al speelt hij in Nederland geen hele grote rol. In sommige gezinnen liggen er ook nog cadeautjes onder de kerstboom en gaat men naar de kerk.

Voordat het kerst is moeten er nog een aantal voorbereidingen worden gedaan. De eerste stap is: hoe vieren we kerst dit jaar? En vooral: bij wie? De aanloop naar de kerstdagen zitten al vol spanningen. Welke kant van de familie valt de eer van de eerste kerstdag te beurt? Moet de schoonfamilie weer genoegen nemen met tweede kerstdag? Lukt het overeenstemming te bereiken met de broers en zussen die ook bijna allemaal schoonfamilie hebben? Gaat je oudste broer weer eens zijn zin doordrijven? Heeft uw jongste zusje, de eeuwige vrijgezel, wederom het gevoel dat zij niets in te brengen heeft?

Soms lijkt het wel dat oude patronen van vroeger zich herhalen. Ineens worden volwassenen ineens weer “kleine kinderen”. ‘Marleen wil altijd dat we naar haar toe komen. Nou, laat ze nu maar eens bij ons komen.’ Jan wil een kerstbrunch. Over het diner valt niet te praten. Janneke wil het kerstfeest binnenshuis vieren omdat de kinderen dan tussendoor naar bed kunnen. Hoe voorkom je deze perikelen nog voor de kerstdagen zijn aangebroken?

Zet ideeën over het ideale kerstfeest uit je hoofd, mits je besluit het op een andere manier te vieren waar deze mensen niet bij betrokken zijn. Het heeft geen zin om star te blijven of te vervallen in oude ergernissen of gevoelens van achtergesteld te worden. Dit leidt anders tot alleen maar meer frustraties. Probeer te bedenken dat je deze laconieke houding niet aanneemt om de anderen te plezieren maar om het jezelf gemakkelijker te maken. Wanneer je de perikelen voorafgaand aan het kerstfeest goed doorstaat, kom je de kerstdagen ook beter door. De verwachtingen zijn wat realistischer.

De kerstdagen zelf kan je ook erg tegen op zien. Urenlang samen zijn met familie en aangetrouwde familie in een te kleine ruimte. Sommige mensen zouden het hun ergste vijand niet toewensen. Probeer de regie een beetje in handen te krijgen, zodat je een beetje controle krijgt op de dag waardoor je de dag zo plezierig mogelijk voor jezelf kan maken.

Onthoud dat het niet de realiteit is die de stress veroorzaakt, maar je eigen verwachtingen. Dus als je met een slecht en negatief gevoel de kerstdagen in gaat, dan zal dit stress veroorzaken. Als je je instelling wijzigt door er met weinig verwachtingen, zonder oordeel en zonder te veroordelen in te gaan, dan is er dus ook geen stress.

Zet je negatieve gedachten opzij en stap open en vrolijk naar binnen. Zorg ervoor dat je zelf ook geen vreemde opmerkingen maakt. Doet iemand anders dat wel, probeer het te negeren. Op het moment dat je reageert, dan geef je voeding aan de negatieve gevoelens van de ander en zal het uit de hand gaan lopen. Dus geef de ander geen voeding om de sfeer zo ontspannen mogelijk te houden. Probeer tijdens de kerstdagen een aantal gespreksonderwerpen te vermijden: politiek, religie, seks, maatschappelijke thema’s, vakantieplannen. Deze onderwerpen zorgen vaak voor discussies, frustraties en ruzies tijdens de kerstdagen.

Wij wensen jullie hele fijne en ontspannen feestdagen toe!