Een goede buur is beter dan een verre vriend. Een cliché? Jazeker! Maar clichés kloppen nu eenmaal als een bus. Toch vinden veel mensen het lastig om hun buren te vriend te houden. Eén op de vier mensen ergert zich wel eens aan de buren. Soms leiden burenruzies tot rechtszaken en zelf verhuizingen. Dat gaat bijna altijd gepaard met enorme stress en soms zelfs psychische klachten. In dit artikel geven wij je 5 tips om je buren te vriend te houden en zo een hoop ellende te voorkomen.
Ken jij je buren eigenlijk? En komen jullie wel eens bij elkaar aan de deur? Een goede relatie met je buren begint met weten wie er naast je woont. Je hoeft niet meteen dikke vrienden te worden of bij elkaar op de koffie te gaan. Maar elkaar respectvol gedag zeggen legt wel een basis om goede buren te zijn. Als je een persoonlijke band met je buren hebt, kun je vaak ook meer van elkaar hebben én op elkaar rekenen.
Iedereen heeft zijn eigen levenswijze en levensfase. Soms botsen die met elkaar. Draai jij nachtdiensten en hebben je buren kinderen die al vroeg buitenspelen? Leg dan uit waarom je het fijn vindt als dat niet al te vroeg gebeurt. Het werkt ook andersom: geef je een feestje met muziek? Laat de buren dan weten tot hoe laat ze geluid kunnen horen. Of beter nog: nodig ze uit voor je feestje! Een beetje rekening houden met elkaar voorkomt al veel ellende. Nog fijner is het als je begrip kunt opbrengen voor je buren.
Klagen bij je buren lucht misschien op. Maar de vraag is of het helpt. Geef duidelijk aan waar je last van hebt, maar geef ook een mogelijke oplossing. Maak die concreet en bedenk dat die oplossing ook voor de buren een goede optie moet zijn. Vragen of de buurkinderen niet meer buitenspelen is geen goede optie. Vragen of ze pas na 9.00 uur en uiterlijk tot 20.00 uur buitenspelen is een beter voorstel. Besef ook dat je niets kunt eisen van je buren. Bereid je gesprek met de buren voor.
Vaak gaan mensen pas naar hun buren als ze er helemaal klaar mee zijn. Logisch, dat je dan met stoom uit je horen aanbelt. Maar het is wel een slechte start…. Ga rustig en positief het gesprek aan met je buren. Doe dat bij voorkeur niet bij de voordeur, maar vraag je buren binnen. Dat praat al een stuk fijner. Bedenk dat de manier waarop jij reageert een spiegel is voor je buren. Als jij kwaad wordt, dan zullen je buren ook boos of geïrriteerd reageren. Zo gaat het al snel van kwaad tot erger. Voor je het weet zet je dan de relatie met je buren verder op scherp.
Soms lukt het niet om samen met je buren een oplossing te vinden. Zorg dan goed voor jezelf en voorkom gepieker, boosheid, angst of frustratie. Schakel buurtbemiddeling in. In bijna elke gemeente kan je gratis een beroep doen op speciaal opgeleide mensen. In twee derde van de gevallen lossen zij een burenruzie naar ieders tevredenheid op. Vrienden zul je dan niet met je buren worden, maar je houdt de situatie wel leefbaar voor jezelf!
Een burenruzie is erg vervelend. Je komt je buren dagelijks tegen en burenruzies kunnen nogal wat invloed hebben op je woongenot. Helaas komen burenruzies vaak voor. Een burenruzie ontstaat vaak met een kleine irritatie. De buren hebben een hond die vaak blaft, ze draaien de muziek te hard, ze veroorzaken rommel, kinderen maken herrie in de tuin of de boom van de buren hangt over de schutting in jouw tuin. De emoties kunnen in dat soort situaties vaak hoog oplopen. Probeer een irritatie zo snel mogelijk uit te spreken en ga samen op zoek naar een oplossing. Hiermee voorkom je een eventuele burenruzie.
Op de 4de zaterdag in september vieren we burendag, dat doen we niet voor niets! Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar op de 4de zaterdag van september gevierd. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Want goede buren doen ertoe! Als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt zal je zien dat buurten leuker, socialer en veiliger worden.