Echt genieten van een familie feestmaal

Echt genieten van een familie feestmaal

In dit artikel krijg je tips om meer te genieten van momenten samen met je familie.

Gezellig samen eten met de hele familie. Genieten zou dit moeten zijn, maar helaas merken we dat er vaak veel stress bij komt kijken. Want we vinden dat de tafel er mooi uit moet zien, het eten lekker moet zijn, de kinderen er netjes uit moeten zien, opa mag geen flauwe grappen maken, tante Toos mag niet teut worden en iedereen moet lachen. Voordat je het weet heb je alles tot in de puntjes voorbereid, maar zit je zelf als een gestreste kip aan tafel met een opgefokte familie

Deze vier tips kunnen je helpen om meer te genieten van deze mooie momenten samen:

1. Maak jezelf rustig door stil te staan bij de dingen die je gelukt zijn
Ga voordat iedereen er is, bij jezelf na wat je allemaal gedaan hebt. Wat is je allemaal gelukt? Geef jezelf hier een oprecht schouderklopje voor. En als iets net niet helemaal loopt zoals je had gewild, laat het dan rusten. Het belangrijkste is het samenkomen van je familie.

2. Accepteer de realiteit
We hebben op een of andere manier allemaal het idee dat een familie eten perfect hoort te zijn. Ondanks dat ervaringen dit vaak tegenspreken, blijven we het toch denken. Dit zorgt voor een onnodig grote druk op je schouders. Zet de drang naar het perfecte familiediner van je af, maar omarm het als een fijn samenzijn. Later herinneren we ons vaak niet meer de details, maar wel hoe gezellig het voelde.

3. Geniet van kleine dingen
In plaats van je over de negatieve dingen te ergeren, kan je juist focussen op de dingen waarvan je geniet. Door je hier bewust van te zijn, word je extra blij. Kijk om je heen en bedenk 10 dingen waar je dankbaar voor bent.

4. Besteed meer tijd aan elkaar dan aan de formaliteiten.
Je kan je heel druk maken over wanneer en hoe het eten op tafel staat, maar je gejaagdheid wordt dan vaak overgenomen door je familieleden. Dit wil je ook niet voor hen, je gunt ze vooral blijheid en aandacht. Deze geef je ze door eens echt te vragen hoe het met ze is.