Creëer je eigen zonnestralen

Creëer je eigen zonnestralen

In dit artikel krijg je tips voor complimenten geven en ontvangen

Gelukkig is het weer lente; de zon is al meerdere dagen lekker aan het stralen. Echter kunnen wij ook voor onze eigen zonnestralen zorgen, door complimenten te geven. Dit lijkt zo eenvoudig en vanzelfsprekend, maar helaas doen wij Nederlanders dit erg weinig. Om deze reden hebben net “De Nationale Complimentendag gevierd”. Echter, waarom zouden we deze oprechte en persoonlijk aandacht maar op één dag doen?

Iedereen vindt complimenten (ontvangen) namelijk fijn. Als je een compliment krijgt laat dit waardering zien en dit is een van de belangrijkste basisbehoeften van de mens. Denk maar terug aan het laatste compliment wat je kreeg: stimuleerde dit je en kreeg je een fijn gevoel in je lijf? Ook als complimentengever zal je merken dat je stemming beter wordt. De blijheid van de ander werkt namelijk aanstekelijk en de gedachte dat jij het positieve gevoel van de ander hebt veroorzaakt, geeft ook jou een goed humeur. Laat positieve gedachten over anderen niet verloren gaan in de drukte en zet ze om in complimenten.

Als je een compliment geeft sta je stil bij wat je waardeert aan de ander. Hierbij kan je deze stappen volgen:

• Bepaal wat je waardeert aan de ander;
• Bedenk of je dit aan de ander wilt laten weten;
• Kijk de ander aan en zeg duidelijk en bondig wat je aan de ander waardeert;
• Blijf hierbij oprecht;
• Let op de reactie van de ander;
• Als de ander het wegwimpelt, benadruk je compliment nog een keer.

Het krijgen van een compliment vinden we allemaal fijn, maar het ontvangen van een compliment kan een beetje apart aanvoelen. Soms zijn we bang om het compliment aan te nemen, omdat we denken dat we dan als arrogant worden gezien of dat we denken dat het compliment niet klopt. Maar door de waardering niet aan te nemen doe je jezelf en de persoon die het compliment geeft te kort. De grootste aanwijzing voor hoe een compliment te ontvangen is een beetje een “inkopper”, namelijk door gemeend te zeggen “Dank je wel!”.

• Denk na over wat de ander aan waardering voor jou laat merken;
• Kijk de ander aan;
• Laat de ander weten wat het compliment met je doet.

En als je dit nu nog leest: Dank je wel voor het lezen van mijn artikel!