Communiceren met je puber in 10 tips

Puber

Communiceren met je puber in 10 tips

Tips om op een productieve manier te praten met je puber

“Je zeurt altijd!”,  “Ik mag hier nooit wat!”, gevolgd door gestamp op de trap en een klap van het dicht doen van hun kamerdeur, typisch tieners. De frustratie loopt af en toe aardig hoog op bij het praten met tieners, toch is het uiterst van belang dat je met ze blijft communiceren. Hoe doe je dat?

10 tips om productief te communiceren met je puber

1. Als je eerst naar je kind luistert is er een grotere kans dat hij of zij daarna naar jou luistert:

Vraag bijvoorbeeld eerst aan je puber waarom hij of zij laat thuis was.Wellicht zegt je kind dan: “Ik weet dat je gezegd had dat ik om half twaalf thuis moest zijn, maar ik mag van je ook niet alleen fietsen. Ik heb op Lotte gewacht totdat ze mee ging, maar ze was zo traag dat ik pas om kwart over twaalf thuis was.” Jij als ouder zegt dan bijvoorbeeld: “ Dat begrijp ik wel, maar zou je me voor de volgende keer even een berichtje willen sturen om me hiervan op de hoogte te stellen. Kan je je voorstellen dat ik me zorgen maak als je er nog niet bent?”

2. Luister echt naar je kind:

Je hebt luisteren en echt luisteren. Echt luisteren betekent niet dat we tussendoor op ons telefoon kijken of de tijd checken. Je focust je even helemaal op je kind en geeft het alle aandacht. Dit betekent ook dat je niet gelijk oordeelt. Door te hummen, samen te vatten en vragen te stellen krijg je meer inzicht in de beweegredenen van je kind. En nee moeders of vaders ook geen kruisverhoor. Kijk wat je kind kwijt wilt.

3. Achter elke reactie van je kind zit een reden en gevoelens, het helpt heel erg als deze gevoelens er mogen zijn:

Door deze te verwoorden aan je kind, erken je deze. Bijvoorbeeld als je puber zegt: “Iedereen praatte in die les, maar echt belachelijk mam, ik was de enige die straf kreeg”. Moeder: “ Je frustreerde je over dat jij als enige moest nablijven, dat kan ik me helemaal voorstellen.”

4. Wil niet alles horen en reageer niet op alles:

Tieners mopperen veel en willen graag altijd het laatste woord hebben. Ze gaan het liefst overal op in. Om je eigen energie niet te verdoen is het handig om niet alles te willen horen. Ga niet op alles in en voorkom zo veel onnozel gebekvecht.

5. Praat vanuit ik:

Door de zin vanuit jezelf te verwoorden ontstaat er minder weerstand. In plaats van “Jij bent te laat gaan slapen” kan je beter zeggen, “Ik maak me zorgen om je energie als je zo laat naar bed gaat”.

6. Het woordje ‘maar’ kan iets positiefs in een keer laten omslaan:

“ Fijn dat je je kleding in de wasmand hebt gedaan, maar waarom moet ik daar nou steeds om zeuren”; het compliment wordt gelijk te niet gedaan. Stimulerender is het als je zegt “ Fijn dat je je kleding in de wasmand hebt gedaan. Kan je dit blijven doen? Ik vind mij zelf namelijk steeds ook zo’n zeur als ik het telkens aan je moet vragen.”

7. Belonen wekt vaak minder weerstand op dan straffen:

Alle zinnen met een ‘niet’ kan je veranderen in een positieve versie. Bijvoorbeeld “Als je nu aan je huiswerk gaat, kan je morgen naar het strand met je vrienden”

8. Pubers werken beter mee als je dingen met ze overlegt dan aan ze oplegt:

Ze lijken wel allergisch voor dingen die ze moeten doen, ze kunnen hier erg slecht tegen. Door ze een stem te geven en ze mee te laten denken, zullen ze welwillender zijn om te doen wat je vraagt.

9. Zet een punt achter het punt dat je wilt maken:

Pubers houden van discussiëren en dit is ook goed, want hierdoor leren ze hun mening te verwoorden. Het grote nadeel is dat je discussies met pubers hoogstwaarschijnlijk niet wint. Houd de discussies dus kort. Ga niet meer in op je puber die er lekker nog op door probeert te gaan. Tenzij je natuurlijk tijd en zin hebt en je puber zijn discussieer talenten wilt laten oefenen.

10. Las bedenktijd voor jezelf in:

Tieners zijn super handig in dingen vragen als het jou niet uitkomt. Ze doen een verzoek als je bijvoorbeeld gehaast bent en voordat je het weet heb je ja of nee gezegd. Door aan te geven dat je de vraag gehoord hebt en er op terugkomt, las je tijd in voor jezelf om na te denken over je antwoord. Daarnaast geef je aan je kind aan dat je zijn of haar verzoek serieus neemt. Dit is zeer belangrijk voor ze en vinden ze erg fijn.