Angst voor skiliften

Skiliftangst (skilift-fobie)

In dit artikel krijg je informatie over skiliftangst (skilift-fobie)

“Ik weet het nog goed. We waren op vakantie in Zwitserland en we zaten met vier personen in de skilift. Precies boven het dal, 1000 meter boven de grond kwam de lift tot stilstand. De lift wiegde heen en weer en we konden mooi genieten… niet dus! Het koelde snel af in de lift en de windkracht nam toe. Na bijna twee uur stil te hebben gestaan kwamen we aan in het bergstation. De lift ging weer open en zijn we gauw aan de glühwein gegaan. Een jaar later durfde ik de skiliften niet meer in”.

In januari ging een amateursvideo viraal op “social media” waarop een angstaanjagend beeld uit Oostenrijk te zien was. Enkele skiërs moesten enige tijd doodsangsten uitstaan toen hun skilift heen en weer begon te slingeren door de hevige storm (windsnelheid 155 km/uur). Ondanks dat bleef iedereen ongedeerd en de skiërs waren volgens de beheerder op elk moment veilig.

Als wintersporter kan je niet zonder skiliften. De skilift wordt door skiërs en snowboarders gebruikt om hoger gelegen sneeuwgebieden te bereiken. Er zijn van die skiliften waar je met frisse tegenzin instapt. Ze zijn simpelweg zo steil, zo hoog of zo oud, dat je hier net wat minder of niet op je gemak voelt. Gelukkig worden er steeds meer skiliften vernieuwd, maar dat wil nog niet zeggen dat ze niet eng kunnen zijn.

Steile afgronden, mogelijke technische gebreken, hoogtevrees en het gevoel opgesloten te zitten roepen angst op bij wintersporters. Wintersporters worden ook weleens angstig als de skilift om onduidelijke redenen even stil hangt. “Ik kan er niet uit, wat als ik val etc.” zijn vaak gedachten die bij de wintersporters opkomen. Toch gebeurt het weleens dat wintersporters lang vast blijven zitten in skiliften. Defecten, ongelukjes of extreem weer kunnen redenen zijn om liften (tijdelijk) stil te hangen. Heel soms gebeurt het dat wintersporters met hulp van pisteurs en touwen uit de liften gehaald moeten worden. Ook is soms het weer zo slecht dat liften niet meer kunnen draaien. Meestal is het allemaal niet zo ernstig en hangen we maar even stil in een stoeltje of cabine.

 

Oorzaken skiliftangst

Je zal het niet verwachten maar zeker 20% van de wintersporters vindt het zo spannend om in een skilift te stappen, dat een groot aantal van hen niet gaat skiën tijdens de wintersport of helemaal niet op wintersport gaan. Het gebeurd ook dat als ze toch beslissen de berg op te gaan dat ze dan ze angstig, hyperventilerend en verstijfd op de top aankomen. Je bent dus lang niet de enige!

Skiliftangst kan op verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met claustrofobie, met angst om controle te verliezen, met hoogtevrees, met een nare ervaring of een rampgedachte. Misschien zal je graag willen skiën maar misschien verhindert de skiliftangst je. Of je gaat wel in de skilift, maar wacht gespannen en met zweet in je handen tot je bij het bergstation bent. Dat is echt niet nodig. Weet jij wat de oorzaak is van je skiliftangst? Misschien wel omdat je ooit iets naars hebt gezien of omdat je weleens in een skilift hebt gezeten die schommelde en / of stil stond.

Klachten skiliftangst

• Angst voor skiliften;
• Trillen / beven;
• Zweten;
• Verhoogde hartslag;
• Hartkloppingen;
• Pijn op de borst;
• Tintelingen;
• Duizeligheid;
• Misselijkheid;
• Droge mond;
• Hoge ademhaling;
• Hyperventilatie;
• Gevoel flauw te vallen / dood te gaan;
• Niet meer helder kunnen denken;
• Een ‘onwerkelijk gevoel’;
• Rampgedachten als “ik kan er niet uit, wat als ik val?”;
• Gevoel de controle te verliezen.

Waarschijnlijk probeer je de klachten die met je angst gepaard gaan onder controle te krijgen. Vaak werkt dit niet en verergeren je klachten daardoor juist.

Wij kunnen je helpen door je skiliftangst te behandelen met EMDR-therapie

Als er een duidelijke oorzaak is van je skiliftangst of wanneer je een rampgedachte/beeld hebt, dan is het erg goed te behandelen met EMDR-therapie. We streven naar het resultaat dat je niet meer bang bent om een skilift in te stappen, zonder dat je rekening houdt met het feit dat er misschien iets heel ergs kan gebeuren. Wat gaan we dan doen? Tijdens het intakegesprek gaan we in grote lijnen de gebeurtenissen waardoor je angst is ontstaan bespreken. We staan dan stil bij belangrijke herinneringen, emoties, gedachten gebeurtenissen, beelden, rampgedachten etc. Tijdens de EMDR-therapie gaan we de naarste herinneringen die in je geheugen gegrift staan verwerken. Voor uitleg over de methode van EMDR-therapie klik dan hier. Cliënten zijn vaak verbaasd dat ze na één behandeling al verbetering merken.