Assertiviteitsproblemen

Je hebt moeite om voor jezelf op te komen, je grenzen te stellen en 'nee' te zeggen. Je wil anderen graag tevreden houden.
"Ik durf niet voor mijzelf op te komen. Ik ben bang dat anderen boos op mij worden waardoor ik heel erg in mijn schulp kruip. Om dit te voorkomen doe ik al snel wat de ander van mij vraagt.”

Assertiviteit

Je vindt het moeilijk om voor jezelf op te komen, je grenzen te stellen en ‘nee’ te zeggen.

Er zijn drie maten van assertiviteit: sub-assertiviteit, assertiviteit en agressiviteit. Het verschil tussen deze drie termen zit in de balans tussen jouw behoeften en de behoeften van anderen. Wanneer je assertief bent is de weegschaal in balans. Wanneer je sub-assertief bent is de weegschaal uit balans. Je plaatst de belangen van anderen boven die van jezelf. Ook raakt de weegschaal uit balans wanneer je agressief bent, je plaatst dan jouw eigen belangen boven die van anderen.

Kenmerken sub-assertiviteit, assertiviteit en agressiviteit

Sub-assertiviteit:
Als je sub-assertief bent vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen, je grenzen te stellen en ‘nee’ te zeggen. Je laat door anderen over je heen lopen. Je bent bang om anderen te kwetsen en je wilt geen ruzie veroorzaken. Je houdt iedereen het liefst tevreden en te vriend, ook als je daardoor niet toekomt aan dingen die voor jou belangrijk zijn. Wanneer je langdurig of structureel sub-assertief bent en dus niet voor jezelf opkomt en steeds maar ‘ja’ zegt tegen alle mensen in je omgeving, dan gaat het vroeg of laat vaak mis. Je kan psychische klachten gaan ontwikkelen, waaronder stressklachten, een burn-out of een depressie, omdat het vermoeiend is om jezelf alsmaar weg te cijferen en vaak te veel hooi op je vork te nemen. Een mogelijke oorzaak van sub-assertiviteit is een negatief zelfbeeld.

Assertiviteit:
Wanneer je assertief bent kom je voor jezelf op zonder daarbij de ander uit het oog te verliezen. Je houdt dus rekening met jezelf en met anderen. Dit wordt gezien als de juiste balans. Als je assertief bent is het niet zo dat je altijd krijgt wat je wilt, maar anderen kunnen hierdoor wel rekening met jou houden als je uitdrukt wat jouw wensen en verlangens zijn en wat je voelt. Assertiviteit is het vinden van de juiste balans tussen jezelf voorop te zetten en respectvol zijn naar anderen.

Agressiviteit:
Bij agressieve mensen zien we dat ze voor zichzelf opkomen, maar daarbij te weinig of zelfs geen rekening houden met anderen. Je loopt misschien over anderen heen, je hebt de neiging om mensen te overheersen of je luistert niet goed naar anderen. Agressiviteit kan vervelende gevolgen voor jezelf en anderen hebben. Het kan je relaties schaden en ervoor zorgen dat anderen jou weinig gunnen. Je raakt ook sneller in conflict met anderen. Je merkt dat agressief gedrag op korte termijn kan werken door te krijgen wat je wilt, maar op de lange termijn werkt het je vaak tegen. Mensen ervaren je daardoor niet altijd als een prettig persoon

Het gaat erom dat je een balans ervaart tussen jouw wensen en belangen en die van een ander. De weegschaal moet dus in balans zijn.

 

Wat kan een psycholoog voor je doen?

Ik kan je helpen om je assertieve vaardigheden aan te leren. Tijdens de behandeling onderzoeken we wat de oorzaak is van jouw assertiviteitsproblemen en onderzoeken we samen waarom het voor jou zo moeilijk is om voor jezelf op te komen of waarom je te veel voor jezelf opkomt en weinig rekening met anderen houdt. Samen kijken we op welke vlakken in je persoonlijke leven jij assertiever wil worden. Je leert je grenzen aanvoelen, herkennen en aan te geven en gelijktijdig rekening te houden met anderen.

Hoe herken ik een assertiviteitsprobleem?

Als je aanhoudend last hebt van een aantal van onderstaande klachten:

• Je hebt moeite met het voelen, aangeven en bewaken van je grenzen;
• Je vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen;
• Je zegt vaak ‘ja’ tegen anderen, ten koste van jezelf;
• Je vindt het moeilijk om voor jezelf op te komen;
• Je staat vooral de ander ten dienste;
• Je houdt te weinig rekening met jezelf;
• Je komt tekort in situaties met anderen;
• Je voelt je eerder slachtoffer van je omgeving dan een speler;
• Je kropt vaak veel op;
• Je houdt te veel rekening met jezelf;
• Je walst makkelijk over anderen heen, zonder dat soms zelf in de gaten te hebben;
• Je komt uit voor wat je zelf wil of wat je van iets vindt zonder rekening te houden met de consequenties voor de ander;
• Je kan anderen kleineren;
• Je kan anderen in de hoek drukken;
• Je vindt het moeilijk om kritiek of feedback te geven of te ontvangen;
• Je hebt moeite om je eigen mening te geven;
• Je ervaart stressklachten;
• Je ervaart overbelasting;
• Je bent somber;
• Je ervaart problemen op sociaal gebied;
• Je ervaart afwijzende reacties van anderen;
• Je hebt snel conflicten;
• Je ervaart in sociale contacten uitsluiting.

Hoe behandelt een psycholoog assertiviteitsproblematiek?

Door assertieve vaardigheden aan te leren en de vaardigheden in sociale situaties te oefenen.

Assertiviteit valt te leren. Je kan vaardigheden aanleren om je grenzen te leren aangeven zonder je daarna schuldig te voelen, of ‘nee’ leren zeggen zonder je rot te voelen. Je kan ook leren om je mening op een duidelijke en prettige manier te geven rekening houdend met jezelf en anderen. Deze vaardigheden kan je tijdens de behandelsessies, in je eigen sociale situaties of in een (groeps-)assertiviteitstraining oefenen. Het is belangrijk dat je de oefeningen in een vertrouwde omgeving oefent.

Vergoeding voor behandeling van assertiviteitsproblematiek

Achteraf declareren is mogelijk

Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologen, werkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van agorafobie? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk Van Buuren.

Leer je angst te overwinnen en durf er weer op uit te gaan

"Ik help je om je sterke kanten in te zetten om je klachten de baas te worden."
Melissa van Buuren | Psycholoog