Ieder individu is anders. Net als er verschil tussen mensen is, is er verschil tussen seksualiteit en geaardheid. Seksuele geaardheid gaat over aantrekkingskracht, tot wie voel jij je op een bepaalde manier aangetrokken. Voel jij je aangetrokken naar een man, vrouw of beiden?
Weet jij al of je op jongens/mannen of op meisjes/vrouwen valt? Of misschien wel op allebei? Misschien is het voor jou al heel duidelijk of twijfel je juist heel erg? Heel wat jongeren, maar ook volwassenen worstelen met deze gevoelens en vragen. Daar hoef je je zeker niet voor te schamen. Je bent niet de enige! Je seksuele voorkeur is heel persoonlijk en niet altijd 100% duidelijk. Je kunt behoorlijk twijfelen over je gevoelens.
Seksuele geaardheid is niet iets wat je kunt kiezen, het is vaak iets wat je ervaart en achter komt naarmate je ouder wordt. Je kunt ontdekken dat je lesbienne, homoseksueel of biseksueel bent. Als je voorkeur uitgaat naar een partner van hetzelfde geslacht, dan heb je een homoseksuele geaardheid. Val je op het andere geslacht, dan ben je heteroseksueel. Val je op beide geslachten, dan ben je biseksueel. Het ontdekken dat je niet heteroseksueel bent, kan een verwarrende periode in je leven zijn. Het bespreken met anderen kan heel moeilijk zijn. Dat is lastig, maar maak je geen zorgen, want het komt goed.
Het is soms heel moeilijk om met anderen te praten over je seksuele geaardheid. Soms durf je het niet of soms ben je bang om afgewezen te worden. Toch kan het soms helpen om iemand in vertrouwen te nemen. Dat hoeft niet persé iemand te zijn die je kent, als deze stap nog te groot is. Ik ben er voor je met een luisterend oor en ik wil met je meedenken in je zoekproces. Ik help je graag bij de vragen die op je pad komen en begeleid je waar nodig.
Een psycholoog behandelt niet je seksuele geaardheid, maar leert om je seksuele geaardheid te accepteren en daarmee jezelf te accepteren en waarderen. Veel voorkomende problemen beginnen bij het wegnemen van jouw eigen twijfel en jouw eigen acceptatie over wie je bent en waar jij van houdt. Je leert vol compassie en begrip naar jezelf te kijken. Je leert voor jezelf op te komen en te weten wat je nodig hebt.
Wanneer je te maken hebt met veroordeling vanuit jouw omgeving om jouw seksuele geaardheid, dan heb je daar niet altijd veel invloed op. Zeker wanneer jouw omgeving jouw seksuele geaardheid veroordeeld en niet ontvankelijk is voor verandering of zich open wil stellen, om hier ook op een andere manier naar te willen kijken. Een psycholoog kan je helpen bij de bemiddeling om het gesprek met je omgeving aan te gaan. Het kan heel pijnlijk en stressvol zijn om niet geaccepteerd te worden om wie je bent, door de belangrijkste mensen in je omgeving.
Het is belangrijk dat je trouw aan jezelf bent, mild kunt zijn naar jezelf en jouw focus verlegt op hetgeen wat jij nodig hebt en wat jou gelukkig maakt. Een psycholoog kan je helpen op jezelf open te stellen, te accepteren en in kleine stappen de moed kunt op te pakken en te accepteren wie jij bent en wilt zijn. Samen gaan we kijken wat jij nodig hebt en wat het beste bij jou past.
Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.
Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingen, psychologen, werkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.
Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van dwangstoornis? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk van Buuren.