Piekerstoornis

Je weet niet waarom je je zo vaak opgejaagd, gespannen of zenuwachtig voelt
"Ik werd letterlijk ziek van angst als ik bedacht, wat me allemaal kon overkomen. Nu kan ik mijn gepieker ‘stopzetten’ en elke dag genieten!"

Een piekerstoornis / gegeneraliseerde angststoornis

verlamt je leven

Angst is een waardevolle reactie van je brein. Het waarschuwt je als er gevaar dreigt. Maar wat als je dit waarschuwingssysteem op hol slaat of je niet kunt stoppen met piekeren? Je ontwikkelt dan een gegeneraliseerde angststoornis, waarbij je altijd en overal bang voor wat er kan gebeuren. Ook kun je je gepieker of angsten niet stopzetten. Dat zet jouw leven stil. Je vermijdt bepaalde situaties, wilt alles de hele tijd extra controleren of kunt door je gepieker niet meer van dingen genieten. Ook lichamelijk heb je last van je angstige gevoelens. Dan is het tijd om met deskundige begeleiding je waarschuwingssysteem te ‘resetten’.

Wat kan een psycholoog voor je doen?

Ik leer je met praktische technieken hoe je beter kunt ontspannen en met je angsten kunt omgaan. Die technieken helpen heel goed, maar je moet ze wel leren gebruiken en er op durven vertrouwen. Dat oefenen we samen tijdens je behandeling. Stap voor stap bekijken we hoe je je ‘gepieker’ kunt stoppen.

Door anders naar je gedachten te leren kijken, kun je ze ook beter sturen. Zo leer je je angstige gedachten te relativeren en te beheersen.

Hoe herken ik een piekerstoornis?

Als je aanhoudend last hebt van een aantal van onderstaande klachten:

 

  • Je bent constant bang of zenuwachtig zonder dat daar een reden voor is;
  • Je hebt vaak en veel bange voorgevoelens en je denkt dat veel dingen mis zullen gaan;
  • Je kunt je angst en zorgen niet opzij zetten, hoe hard je dat ook probeert;
  • Je maakt je zorgen om allerlei zaken en niet om maar één ding;
  • Je krijgt van het piekeren lichamelijke klachten, zoals zweten, misselijkheid, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, trillen of slappe benen;
  • Je slaapt slecht of voelt je extra vermoeid door het piekeren;
  • Je kunt je moeilijk concentreren en bent extra prikkelbaar door het gepieker;
  • Je voelt je erg ongerust, onrustig of opgejaagd;
  • Je doet dingen niet (meer) omdat ze mis kunnen gaan of omdat je bang bent dat je niet aan de eisen van jezelf of anderen kunt voldoen;
  • Je zoekt vaak extra zekerheid om de angst te bezweren. Zo app je misschien extra vaak naar je partner om zeker te weten dat hij in orde is.

 

 

Hoe behandelt een psycholoog een piekerstoornis?

Door je te helpen bedenken en oefenen hoe je minder bang kunt zijn

Vergoeding voor behandeling van een piekerstoornis

Achteraf declareren is mogelijk

Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologen, werkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van paniekaanvallen? Neem dan contact op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk van Buuren.

Voel je weer veilig

"Ik help je om je sterke kanten in te zetten om je klachten de baas te worden."
Melissa van Buuren | Psycholoog