Iedereen is weleens ontevreden over zijn of haar lichaam. Je voelt je te dik, te dun, te groot, te klein of dat ene vlekje op je gezicht stoort je. Bij mensen met problemen met genderidentiteit ligt de ontevredenheid op een ander vlak. Ze hebben het gevoel dat ze van het andere geslacht zijn, ook wel transgender genoemd. Transgenders voelen zich niet thuis in hun sekse. Je bent geboren als meisje/vrouw en voelt je een jongetje/man of je bent geboren als jongetje/man en je voelt je een meisje/vrouw.
Het geslacht is biologisch bepaald. Op het moment dat een baby geboren wordt of soms al tijdens de zwangerschap is één van de eerste vragen: “Is het een jongetje of meisje?”. Het geslacht wordt bepaald door de geslachtsorganen en dat bepaalt ook hoe je door de maatschappij gezien wordt. Het moment waarop duidelijk wordt dat er problemen ontstaan omtrent de genderidentiteit kan per persoon verschillen. Soms zie je al bij jonge kinderen dat zij zich veel meer interesseren voor activiteiten van het andere geslacht. Denk aan een jongen die zich als meisje wil verkleden en graag lang haar wil hebben of een meisje die graag met auto’s speelt en geen jurkjes aan wil. Dit betekent niet dat alle kinderen problemen ervaren omtrent genderidentiteit. De problemen kunnen ook pas in de puberteit of op nog latere leeftijd ontstaan, wanneer de seksuele identiteit steeds meer op de voorgrond komt te staan.
Het is soms heel moeilijk om met anderen te praten over je genderidentiteit. Soms durf je het niet of soms ben je bang om afgewezen te worden. Toch kan het soms helpen om iemand in vertrouwen te nemen. Dat hoeft niet persé iemand te zijn die je kent, als deze stap nog te groot is. Ik ben er voor je met een luisterend oor en ik wil met je meedenken in je zoekproces. Ik help je graag bij de vragen die op je pad komen en begeleid je waar nodig.
Een psycholoog behandeld niet je seksuele geaardheid, maar leert om je genderidentiteit te accepteren en daarmee jezelf te accepteren en waarderen. Veel voorkomende problemen beginnen bij het wegnemen van jouw eigen twijfel en jouw eigen acceptatie over wie je bent en waar jij van houdt. Je leert vol compassie en begrip naar jezelf te kijken. Je leert voor jezelf op te komen en te weten wat je nodig hebt.
Wanneer je te maken hebt met veroordeling vanuit jouw omgeving om jouw genderidentiteit, dan heb je daar niet altijd veel invloed op. Zeker wanneer jouw omgeving jouw genderidentiteit veroordeeld en niet ontvankelijk is voor verandering of zich open wil stellen, om hier ook op een andere manier naar te willen kijken. Een psycholoog kan je helpen bij de bemiddeling om het gesprek met je omgeving aan te gaan. Het kan heel pijnlijk en stressvol zijn om niet geaccepteerd te worden om wie je bent, door de belangrijkste mensen in je omgeving.
Het is belangrijk dat je trouw aan jezelf bent, mild kunt zijn naar jezelf en jouw focus verlegt op hetgeen wat jij nodig hebt en wat jou gelukkig maakt. Een psycholoog kan je helpen op jezelf open te stellen, te accepteren en in kleine stappen de moed kunt op te pakken en te accepteren wie jij bent en wilt zijn. Ook kan een psycholoog je helpen bij sombere gevoelens die naar aanleiding van het genderprobleem zijn ontstaan en het verbeteren van je zelfbeeld. Samen gaan we kijken wat jij nodig hebt en wat het beste bij jou past.
Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.
Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingen, psychologen, werkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.
Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van dwangstoornis? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk van Buuren.