Claustrofobie

Kleine ruimtes, vastzitten en niet wegkunnen
"Ik durf de trein bijna niet meer in omdat ik het idee heb dat ik vastzit. Helaas moet ik door mijn angst wel eens lessen van mijn opleiding missen omdat ik de trein niet in durf te stappen.”

Claustrofobie

Je bent bang voor afgesloten ruimtes waaruit je moeilijk weg kunt

Claustrofobie is de angst om vast te zitten of opgesloten te raken. Je bent niet bang voor gesloten ruimtes op zich, maar voor wat er zou kunnen gebeuren in zo’n opgesloten ruimte. In het dagelijkse leven zijn er volop voorbeelden: een lift, mensenmassa’s, toiletten, grot, kelder, trein of vliegtuig). Je hebt het idee niet weg te kunnen of beperkt te zijn in het bewegen wat kan leiden tot angst of een paniekaanval. Je kan zelfs een zodanige paniekaanval krijgen dat je probeert uit de situatie te ontspannen. Het kan ook zijn dat je door de grootte van de angst het tegenovergestelde doet, je bevriest.

Wat kan een psycholoog voor je doen?

Ik kan je helpen om je claustrofobie te overwinnen. Daarvoor moeten we eerst terug naar de kern van het probleem: waar ben je precies bang voor en hoe komt dat? Door lastige situaties te oefenen, leer je om je angst te beheersen en stapsgewijs los te laten. Zo kom je tot het punt waarop je claustrofobie niet meer je leven regeert.

Hoe herken je een claustrofobie?

Als je aanhoudend last hebt van een aantal van onderstaande klachten:

• Je bent angstig;
• Je begint te zweten;
• Je begint te trillen;
• Je hart bonst oncontroleerbaar;
• Je raakt in ademnood;
• Je krijgt geen lucht;
• Je bent bang om te stikken;
• Je gaat hyperventileren;
• Je wordt duizelig;
• Je wil weg uit de situatie.

 

 

Hoe behandelt een psycholoog claustrofobie?

Door situaties te oefenen en stapsgewijs je angst te overwinnen

De meest gebruikte behandelmethode van claustrofobie is cognitieve gedragstherapie. We kijken samen waar je angsten vandaan komen en bespreken deze. We brengen de gedachten die bij je opkomen als je in een opgesloten ruimte zit in kaart en je gaat je denkpatronen opnieuw beoordelen. Je gaat dus onderzoek hoe reëel je angst is. Je leert om je angsten aan te gaan en probleemsituaties niet te vermijden. Daardoor krijg je een ander perspectief op je angst en lukt het je om je claustrofobie stapt voor stap te overwinnen. Door middel van EMDR-therapie voor claustrofobie kunnen we een eerder opgedane nare gebeurtenis verwerken door opnieuw de beelden, gedachtes, gevoelens en sensaties voor je te halen. Je haalt de specifieke oorzaak van de claustrofobie terug in je geheugen.

Vergoeding voor behandeling van claustrofobie

Achteraf declareren is mogelijk

Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologen, werkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van claustrofobie? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk van Buuren.

leer je angst te overwinnen en los te laten

"Ik help je om je sterke kanten in te zetten om je klachten de baas te worden."
Melissa van Buuren | Psycholoog