Agorafobie is een angststoornis. Het wordt ook wel straatvrees of pleinvrees genoemd. Je hebt angst voor plekken waar je moeilijk weg kunt komen of waar je slecht geholpen kan worden als je in paniek raakt of dat je geen hulp kan krijgen als er iets ernstigs gebeurt. Je bent bang om in paniek te raken of dat jou iets kan overkomen. Ook kan je bang zijn om vervelende of machteloos makende klachten te ontwikkelen. Je vermijdt daardoor alledaagse taken omdat ze voor jou als een enorme opgave voelen.
Je bent met name bang om in open ruimtes te zijn waar veel mensen zich verzamelen. Denk hierbij aan een theatervoorstelling of een concert. Vaak gaat deze angst samen met een paniekstoornis, waardoor je steeds vaker en meer plekken gaat vermijden. Dit kan resulteren in het liefst thuis in je veilige en vertrouwde omgeving blijven wat ervoor kan zorgen dat je je erg eenzaam kunt gaan voelen.
Ik kan je helpen om je agorafobie te overwinnen. Daarvoor moeten we eerst terug naar de kern van het probleem: waar ben je precies bang voor en hoe komt dat? Door lastige situaties te oefenen, leer je om je angst te beheersen en stapsgewijs los te laten. Zo kom je tot het punt waarop je agorafobie niet meer je leven regeert.
Agorafobie gaat meestal niet vanzelf over en is over het algemeen goed te behandelen. Een veelgebruikte behandelmethode is cognitieve gedragstherapie, je leert inzien hoe je gedachten, je gevoelens en gedrag beïnvloeden. Daarna stel ik je geleidelijk bloot aan de situatie waarin je sociale angst ervaart. Zo wen je aan het angstgevoel en leer je die gevoelens te hanteren. Deze techniek heeft snel en blijvend resultaat. Ook leer ik je om anders naar je gedrag en jezelf te kijken. Door sociale situaties te koppelen aan succeservaringen, leer je deze situaties goed te hanteren. Tot slot oefen je hoe je in sociale situaties kunt reageren. Het kan zijn dat we andere behandelmethode toepassen, of een combinatie van verschillende behandelmethodes. Om de juiste behandelmethode te bepalen moeten we eerst wat meer te weten komen over jouw klachten en het ontstaan daarvan.
Sessies dienen direct na afloop per PIN te worden voldaan. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je (een deel van de) factuur met gemaakte behandelkosten achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.
Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingen, psychologen, werkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.
Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van agorafobie? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk Van Buuren.