Somberheid bij kinderen

Je kind voelt zich somber, is sneller geïrriteerd en heeft nergens zin in
"Mijn kind zit niet lekker in z’n vel en heeft geen zin meer om te gamen of voetballen, terwijl voetbal zijn lievelingssport is. Mijn kind heeft hulp nodig om weer te kunnen genieten en plezier te maken."

Ieder kind voelt zich wel eens somber of neerslachtig

Somberheid is niet altijd zichtbaar in gedrag

Kinderen kunnen weleens somber zijn. Dat helpt kinderen om op een gezonde manier met teleurstellingen of vervelende ervaringen om te gaan. Misschien heeft jouw kind ook weleens last van een sombere stemming. Somberheid heeft in tegenstelling tot verdriet niet altijd een zichtbare aanleiding en is ook niet altijd zichtbaar in gedrag, waardoor het soms moeilijker te begrijpen is. Kenmerkend voor een sombere stemming is namelijk dat je kind negatieve gedachten heeft die je kind niet verder helpen. Ook ‘onzichtbare gevoelens’ van schuld of schaamte die zich in je kind afspelen kunnen bijvoorbeeld somberheid opwekken. Als je kind zich vaak en lang somber voelt, kunnen stemmingsproblemen ontstaan. Het is dan moeilijk voor je kind om de somberheid alleen de baas te worden of te zorgen dat het niet verergert. Ondersteuning en behandeling van een orthopedagoog of psycholoog kan je kind helpen om grip te krijgen op de oorzaken en gevolgen van de somberheid. Dat is belangrijk, omdat een snelle behandeling voorkomt dat somberheid overgaat in een stemmingsstoornis zoals depressie.

Wat kan een orthopedagoog of psycholoog doen?

Allereerst gaan we vaststellen of je kind last heeft van somberheid en hoe dat het leven van je kind beïnvloedt. We bespreken welke klachten je kind heeft en hoe die je kind belemmeren in het functioneren en ontwikkelen. Samen stellen we doelen op, zodat we daar stap voor stap naar toe kunnen werken.

Hoe herken ik somberheid bij kinderen?

Als je kind aanhoudend last heeft van een aantal van onderstaande symptomen:

Je kind beleeft minder plezier aan activiteiten;
Je kind voelt zich neerslachtig;
Je kind trekt zich terug of vertoont meer agressief gedrag dan voorheen;

Je kind heeft last van schuldgevoelens of voelt zich waardeloos;
Het eetpatroon en/of slaappatroon van je kind verandert;
Je kind voelt zich bijna dagelijks onrustig en kan moeilijk stil zitten;
Je kind heeft moeite om zich te concentreren en/of na te denken;
Je kind vertoont meer zeurderig, tegendraads of dwars gedrag;
Je kind heeft last van onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals buikpijn of hoofdpijn;
Je kind raakt sneller verveeld en kan zich slecht vermaken;
Je kind onderneemt minder dingen;
Je kind piekert veel;
De somberheid heeft invloed op de sociale contacten van je kind: je kind zoekt minder contact met anderen of anderen zoeken minder contact met jouw kind. 

Hoe behandelt een orthopedagoog of psycholoog somberheid?

Allereerst door goed te luisteren en symptomen vast te stellen

Tijdens de intake wordt vastgesteld van welke symptomen je kind last heeft en hoe die het functioneren van je kind beïnvloeden. Daarnaast zoeken we samen uit wat de somberheid veroorzaakt. Daarna bespreken we welke ondersteuning het beste bij jou en je kind past. Dat hangt af van de klachten, maar ook van het karakter van je kind.

 

Vergoeding voor behandeling van somberheid

Informeer voor vergoeding bij de gemeente

Sessies dienen direct na afloop contant of per PIN te worden voldaan. Bij de gemeente kun je informeren naar eventuele vergoedingen vanuit een persoonsgebonden budget (PGB) binnen de Jeugdwet. Daarnaast is bij enkele zorgverzekeraars een gedeeltelijke vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk. Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologenorthopedagoogwerkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je de klachten en heb je behoefte aan hulp voor je kind of heb je gewoon een vraag over de behandeling van somberheid? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk Van Buuren.

Leer weer plezier te maken