Piekeren bij kinderen

Je maakt je zorgen over alles en je vindt het moeilijk om het piekeren te stoppen.
"Ik ben vaak bang en ik kan er niet van slapen. Ik maak me zorgen over mijn huiswerk, over het nieuws op Jeugdjournaal, over ruzies en nog veel meer. Gelukkig weet ik nu dat ik niet de enige ben en dat er iets aan te doen is."

Een pieker- of angststoornis

kan de ontwikkeling van je kind in de weg zitten

Angst is een waardevolle reactie van je hersenen. Het waarschuwt je kind als er gevaar dreigt. Maar wat als dit waarschuwingssysteem op hol slaat of je kind niet kan stoppen met piekeren? Je kind kan dan een gegeneraliseerde angststoornis ontwikkelen, waarbij je kind altijd en overal bang is voor wat er kan gebeuren. Ook kan het moeilijk zijn voor je kind om gepieker of angsten stop te zetten. Dat kan het leven van jouw kind stilzetten. Je kind vermijdt bepaalde situaties, wil alles de hele tijd extra controleren of je kind kan door gepieker niet meer van dingen genieten. Ook kan je kind lichamelijk last hebben van angstige gevoelens, zoals zweten, hartkloppingen, trillen of slappe benen. Dan is het tijd om met deskundige begeleiding het waarschuwingssysteem te ‘resetten’.

Wat kan een orthopedagoog of psycholoog doen?

Met praktische technieken en cognitieve gedragstherapie leert je kind zich beter te ontspannen en met de angsten om te gaan. Die technieken helpen goed, maar je kind moet ze wel leren gebruiken en er op durven vertrouwen. Dat oefenen we samen tijdens de behandeling. Stap voor stap bekijken we hoe je kind het ‘gepieker’ kan stoppen.

Door anders naar gedachten te leren kijken, kan je kind ze ook beter sturen. Zo leert je kind angstige gedachten te relativeren en te beheersen.

Hoe herken ik een piekerstoornis bij kinderen?

Als je kind aanhoudend last heeft van een aantal van onderstaande symptomen;

Je kind maakt zich zorgen om meerdere onderwerpen en niet om maar één ding;
Je kind zoekt vaak extra zekerheid om de angst te bezweren. Zo komt je kind bijvoorbeeld een extra keer uit bed om na te vragen of de voordeur op slot is.
Je kind slaapt slecht en voelt zich moe door het piekeren;
Je kind kan zich moeilijk concentreren door het gepieker;
Je kind voelt zich regelmatig bang of zenuwachtig zonder dat daar een reden voor is;
Je kind heeft vaak en veel bange voorgevoelens en je kind denkt dat veel dingen mis zullen gaan;
Je kind krijgt door het piekeren lichamelijke klachten, zoals zweten, misselijkheid, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, trillen of slappe benen;
Je kind voelt zich erg ongerust, onrustig of opgejaagd;
Je kind doet dingen niet (meer) omdat ze mis kunnen gaan of omdat je kind bang is dat je kind niet aan de eisen van zichzelf of anderen kan voldoen;

Hoe behandelt een psycholoog of orthopedagoog een piekerstoornis?

Door je te helpen bedenken en oefenen hoe je minder bang kunt zijn

Dat leert je kind tijdens de cognitieve gedragstherapie. Daarmee leert en traint je kind om nare gedachten bij te stellen en minder te piekeren. De eerste stap is om de psycholoog of orthopedagoog te vertellen wat de klachten zijn, waarvoor je kind bang is of waarover je kind piekert. Samen gaan we kijken hoe dat komt en welke gedachten je kind heeft als je kind piekert of bang is.

We oefenen hoe je kind gedachten en gedrag kunt veranderen. Met die oefeningen gaat je kind thuis ook aan de slag. Zo kan je kind stukje bij beetje angst of gepieker loslaten. Daarnaast wordt je kind in een veilige omgeving blootgesteld aan zijn/haar angst. Dat gebeurt in kleine stapjes. Dankzij deze ‘exposure’ leert je kind angsten overwinnen en bange gedachten tegen te gaan.

Vergoeding voor behandeling van een piekerstoornis

Informeer voor vergoeding bij de gemeente

Sessies dienen direct na afloop contant of per PIN te worden voldaan. Bij de gemeente kun je informeren naar eventuele vergoedingen vanuit een persoonsgebonden budget (PGB) binnen de Jeugdwet. Daarnaast is bij enkele zorgverzekeraars een gedeeltelijke vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk. Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering.

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologenorthopedagoogwerkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je de klachten en heb je behoefte aan hulp voor je kind of heb je gewoon een vraag over de behandeling van piekeren? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk Van Buuren.

LEER STAP VOOR STAP OM JE ANGST AAN TE PAKKEN

Denken + Doen = Durven