Negatief zelfbeeld kinderen

Je kind heeft weinig zelfvertrouwen, is ontevreden over zichzelf en onzeker over wat anderen van hem/haar vinden
"Mijn kind kijkt alleen naar wat fout gaat en maakt zich zorgen over wat anderen misschien over hem zullen denken. Ik zie dat het mijn kind ongelukkig maakt."

Onzekerheid kan kinderen in de weg zitten

Laag zelfbeeld

Sommige kinderen zijn onzeker over wat anderen van hen vinden of wat ze zelf denken te kunnen of te zijn. Door die onzekerheid kijken ze kritisch naar zichzelf. Misschien herken je dat bij je eigen kind. Het kan dan voorkomen dat je kind alleen nog maar kijkt naar wat je kind niet is of niet kan en dat het je kind niet lukt om de positieve eigenschappen te zien. Je kind richt zich dan alleen nog maar op dingen die je kind in eigen ogen fout doet in plaats van de dingen die goed gaan. Als dat bij jouw kind de overhand krijgt, kan er sprake zijn van een negatief zelfbeeld. Een negatief zelfbeeld beïnvloedt het leven van je kind en kan ervoor zorgen dat je kind minder plezier in het leven heeft.

Door samen met een orthopedagoog of psycholoog te kijken naar de goede eigenschappen van je kind, helpen we je kind een gebalanceerd en positiever beeld van zichzelf te krijgen.

Wat kan een orthopedagoog of psycholoog doen?

Bij een negatief zelfbeeld werken we aan het laten groeien van het zelfvertrouwen van je kind en de negatieve spiraal te doorbreken. Met behulp van cognitieve gedragstherapie bespreken we gevoelens en gedachten en leren we je kind om anders naar zichzelf te kijken.

Ieder kind heeft mooie kanten en talenten. Die gaan we samen ontdekken!

Hoe herken ik een negatief zelfbeeld bij kinderen?

Als je kind aanhoudend last heeft van een aantal van onderstaande symptomen:

Je kind is ontevreden over zichzelf;
Je kind vindt zichzelf een mislukkeling;
Je kind denkt niets te kunnen of nergens goed voor te zijn;
Je kind kijkt naar dingen die fout gaan in plaats van naar wat goed gaat;
Je kind kijkt heel kritisch naar (een deel van) zichzelf: over hoe je kind eruit ziet, wat je kind doet of wie je kind is;
Je kind is zeer gevoelig voor opmerkingen of kritiek van anderen;
Je kind is altijd op zoek naar waardering van anderen;
Je kind is niet trots op zichzelf;
Je kind gunt zichzelf minder dan een ander;
Je kind kijkt tegen anderen op, omdat je kind vindt dat ze dingen beter kunnen dan zichzelf;
Je kind vindt van zichzelf geen enkel talent te hebben;
Je kind heeft regelmatig last van sombere gevoelens.

Hoe behandelt een orthopedagoog of psycholoog een negatief zelfbeeld?

Je kind krijgt hulp om te stoppen met het doemdenken over zichzelf.

Met je kind bespreken we wat je kind wel kan, wat de talenten van je kind zijn en hoe je kind die stap voor stap kan inzetten. Zo leert je kind om anders naar zichzelf te kijken. Daarnaast zetten we cognitieve gedragstherapie in om na te gaan hoe gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden.

Als het negatieve zelfbeeld van je kind wordt veroorzaakt door nare of vervelende herinneringen, kunnen we EMDR inzetten. Deze techniek helpt kinderen om nare herinneringen te verwerken. Met praktische opdrachten kan je kind positieve ervaringen opdoen. Die succeservaringen helpen je kind om een positief zelfbeeld te ontwikkelen en dat vast te houden.

 

Vergoeding voor behandeling van een negatief zelfbeeld

Informeer voor vergoeding bij de gemeente

Sessies dienen direct na afloop contant of per PIN te worden voldaan. Bij de gemeente kun je informeren naar eventuele vergoedingen vanuit een persoonsgebonden budget (PGB) binnen de Jeugdwet. Daarnaast is bij enkele zorgverzekeraars een gedeeltelijke vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk. Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering..

Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering. Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologenorthopedagoogwerkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je de klachten en heb je behoefte aan hulp voor je kind of heb je gewoon een vraag over de behandeling van een negatief zelfbeeld? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk Van Buuren.

Positief naar jezelf leren kijken

"Je krachten inzien."