Fobie bij kinderen

Je kind weet dat de angst onredelijk is, maar de angstgevoelens kunnen niet worden onderdrukt en zijn sterker dan het verstand.
"Mijn kind krijgt meteen een naar gevoel bij de gedachte aan clowns. Ik hoop dat mijn kind weer kan ontspannen en kan genieten van een uitje naar het circus."

Fobie heeft invloed op het functioneren van je kind

Als je de angst niet aanpakt, dan kan het verergeren

Bij een fobie is de angst van een kind sterk gericht op één onderwerp. Je kind is wellicht bang voor een specifiek dier, voorwerp of een bepaalde situatie, ook al weten jij en je kind dat de angst eigenlijk niet in verhouding staat tot de situatie. Toch lukt het je kind niet om die angst te onderdrukken. Je kind kan vervolgens het dier, het voorwerp of de situatie gaan vermijden. Daardoor kan je kind soms dingen laten die je kind anders wel zou doen of leuk zou vinden. De angst heeft dan invloed op het functioneren van je kind. Als de angst niet wordt aangepakt, kan de angst steeds erger worden. Met de hulp van een orthopedagoog of psycholoog overwint je kind in eigen tempo de angst.

Wat kan een orthopedagoog of psycholoog doen?

Je kind kan bij ons worden geholpen om gevoelens weer in evenwicht te brengen, waardoor de fobie kan worden overwonnen. Door je kind anders naar klachten en gedrag te laten kijken, kijkt je kind ook anders naar de fobie. Daardoor krijgt je kind een ander perspectief op de angst en is het mogelijk om de fobie stap voor stap te overwinnen.

Hoe herken ik een fobie bij kinderen?

Als je kind aanhoudend last heeft van een aantal van onderstaande symptomen:

Je kind is erg bang voor een specifiek dier, natuurverschijnsel, bloed/wond, voorwerp of voor één specifieke situatie;
Die angst belemmert je kind in het dagelijkse leven;
Je kind vermijdt datgene waar je kind zo bang voor is;
Je kind voelt zich onprettig of onveilig als je kind alleen al denkt aan datgene waar je kind bang voor is;
Je kind raakt in paniek als je kind in aanraking komt met het dier/voorwerp of de situatie waar je kind bang voor is;
Als je kind toch in aanraking komt met datgene waar je kind zo bang voor is, is je kind intens bang of lijdt je kind erg;
Je kind weet dat de angst onredelijk is, maar de angstgevoelens zijn sterker dan het verstand.

Hoe behandelt een orthopedagoog of psycholoog een fobie?

Cognitieve gedragstherapie kan je kind concreet helpen om bepaalde automatische reacties tussen gedachten, gevoel en gedrag te onderzoeken en om te beslissen wat je kind wil veranderen. Stapje voor stapje, in het tempo van je kind, kan je kind steeds meer afstand nemen van de angst. Het zelfvertrouwen dat je kind angst kan overwinnen groeit daarmee. Ook werken we aan het inzicht dat angstgevoelens een houvast kunnen zijn en wat er gebeurt als je die houvast loslaat. Je kind krijgt de ruimte om angst te overwinnen en om dingen te ondernemen die je kind nu niet durft. Dat gebeurt door je kind stapsgewijs en op een veilige manier bloot te stellen aan de situatie waarbij je kind in paniek raakt.

Vergoeding voor behandeling van een fobie

Informeer voor vergoeding bij de gemeente

Sessies dienen direct na afloop contant of per PIN te worden voldaan. Bij de gemeente kun je informeren naar eventuele vergoedingen vanuit een persoonsgebonden budget (PGB) binnen de Jeugdwet. Daarnaast is bij enkele zorgverzekeraars een gedeeltelijke vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk. Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering.

Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologenorthopedagoogwerkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je de klachten en heb je behoefte aan hulp voor je kind of heb je gewoon een vraag over de behandeling van een fobie? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk Van Buuren.

Overwin je angst