Boosheid bij kinderen

Wanneer een negatief patroon ontstaat van boosheid en je kind driftbuien of woede-uitbarstingen laat zien
"Mijn kind kan emoties niet onder controle houden en gooit dan met een stoel door de klas. De boze buien zijn onvoorspelbaar en ik begrijp niet waar het vandaan komt."

Boosheid

Ondersteuning om woede onder controle te krijgen

Ieder kind heeft op jonge leeftijd weleens last van boosheid of kan opstandig gedrag vertonen. Kinderen zijn nog aan het leren hoe ze frustraties kunnen uiten en daar kan boosheid bij komen kijken. Sommige kinderen lukt het echter niet om de boosheid onder controle te krijgen en dan kunnen woede-uitbarstingen blijven terugkomen. Als dat zo is bij je kind, kan het zijn dat er een negatief patroon ontstaat van boosheid, bijvoorbeeld met opstandig, vijandig of agressief gedrag. Dat kan zowel op je kind als op de omgeving een negatieve invloed hebben. Er kan afhankelijk van de leeftijd van je kind bijvoorbeeld sprake zijn van het weigeren van regels op school, ruzies met ouders of onvoorspelbare driftbuien. Andere mensen begrijpen de (onberekenbare) boosheid niet altijd en daar kunnen de sociale contacten van je kind onder lijden. Met de juiste ondersteuning kan je kind geholpen worden om de woede onder controle te krijgen.

Wat kan een orthopedagoog of psycholoog doen?

Bij ons leert je kind praktische technieken om met boosheid en agressie om te gaan. Zelfbeheersing is een vaardigheid die getraind moet worden, dus we geven je kind handvatten om te oefenen met het reguleren van emoties. Samen proberen we te ontdekken waar de boosheid vandaan komt, zodat we de oorzaak van de boosheid weg kunnen nemen. Als ouder heb je wellicht vragen over hoe je om kunt gaan met het prikkelbare gedrag van je kind en we denken graag mee over opvoedondersteuning.

Hoe herken ik boosheid bij kinderen?

Als je kind aanhoudend last heeft van een aantal van onderstaande symptomen:

Je kind heeft regelmatig ruzie met volwassenen;
Je kind heeft regelmatig driftbuien;
Je kind weigert om zich aan regels van volwassenen te houden;
Je kind raakt gemakkelijk geïrriteerd;
Stemmingen wisselen vaak en kunnen extreem zijn;
Anderen zien de uitbarstingen van je kind niet aankomen of worden er bang van;
Je kind laat opstandig en prikkelbaar gedrag zien, zoals het irriteren van anderen met opzet;
Je kind geeft anderen de schuld;
Je kind is ongevoelig voor straf;
Je kind schreeuwt veel;
Je kind heeft een ‘kort lontje’ of ontploft snel;
Je kind vecht met anderen;
Je kind kwetst of pest anderen.

Hoe behandelt een orthopedagoog of psycholoog boosheid en agressie?

Allereerst gaan we op zoek naar de oorzaak. Daarnaast bespreken we tijdens de intake wanneer en waarom je kind agressief wordt en hoe dat het functioneren beïnvloedt. Boosheid kan voortkomen uit frustratie, stress of zich miskend voelen. Door die gevoelens te erkennen, ermee om te leren gaan en een plek te geven kan de oorzaak worden weggenomen. Dat zorgt ervoor dat het voor je kind ook mogelijk wordt om op de lange termijn de boosheid te beheersen of zelfs te laten verdwijnen. Daarnaast krijgt je kind gerichte opdrachten en technieken om te werken aan zelfbeheersing en emotieregulatie en kijken we samen of er opvoedondersteuning nodig is.

 

Vergoeding voor behandeling van boosheid en agressie

Informeer voor vergoeding bij de gemeente

Sessies dienen direct na afloop contant of per PIN te worden voldaan. Bij de gemeente kun je informeren naar eventuele vergoedingen vanuit een persoonsgebonden budget (PGB) binnen de Jeugdwet. Daarnaast is bij enkele zorgverzekeraars een gedeeltelijke vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk. Informeer daarvoor bij je eigen zorgverzekering naar de voorwaarden van je aanvullende verzekering.

Als je meer informatie wilt over onze behandelingenpsychologenorthopedagoogwerkwijze en tarieven kijk op de desbetreffende pagina’s.

Herken je de klachten en heb je behoefte aan hulp voor je kind of heb je gewoon een vraag over de behandeling van boosheid? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek, of mail naar Psychologiepraktijk Van Buuren.

Boosheid onder controle krijgen

Werken aan zelfbeheersing