De methode Emotionally Focused Therapy, afgekort: EFT, is in de jaren tachtig ontwikkeld door professor Sue Johnson van de Universiteit van Ottawa. De EFT methode is een bewezen effectieve methode voor partners die sinds kort of al jarenlang in steeds maar weer dezelfde ruzies of ijzige stiltes belanden. EFT helpt partners af te stemmen op de gevoelens en behoeften die belangrijk voor hen zijn, en om die vervolgens over te brengen op hun partner op een manier die uitnodigt tot positieve reacties en verbinding in plaats van afstand.
De basis van de EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In een veilige aanwezigheid van een partner kunnen we meer aan en hebben we meer zelfvertrouwen. Wanneer er relatieproblemen ontstaan, lopen de (negatieve) emoties vaak behoorlijk hoog op. In EFT gebruiken we die emoties om elkaar beter te begrijpen. Vaak zit er veel pijn of gekwetstheid onder boosheid. Pas wanneer je de pijn kan benoemen, of kan zeggen waar je behoeften liggen, kan de ander iets voor je betekenen. Het is belangrijk dat je niet alleen maar boos bent, maar ook je kwetsbare gevoelens durft te tonen. Dan pas kan de ander je troost, steun of geruststelling geven.
De eerste stap is om samen met jullie vast te stellen of je nog hoop hebt dat de relatie verbeterd kan worden. In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in je relatie. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in je relatie en in plaats elkaar de schuld te geven, krijgt het patroon als ware ‘de schuld’. De psycholoog begint met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in dit patroon. We gaan kijken naar de logica in jullie stappen en zoeken naar een uitweg. Het patroon is de gezamenlijke vijand, niet je partner. Als je dat kunt zien dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. Je leert ook om naar elkaar uit te spreken wat je voelt, waar je bang voor bent en nodig hebt. Jullie zijn straks in staat om een echte verbinding te voelen.
De betalingsmogelijkheden voor EFT-relatietherapie verschillen, afhankelijk van of de sessies particulier of zakelijk worden afgenomen.
Betalen jullie de therapie particulier? Dan dienen de sessies direct na afloop per PIN te worden voldaan.
Wordt de therapie zakelijk vergoed? Dan wordt de factuur, na goedkeuring van de offerte, vooraf betaald door de werkgever. In sommige gevallen is vergoeding mogelijk via bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelbudget of een regeling voor arbeidsgerelateerde zorg.
Meer weten over onze tarieven en vergoedingen? Bekijk dan de specifieke pagina’s:
• Tarieven en vergoedingen Particulieren
• Tarieven en vergoedingen Zakelijk
Willen jullie een eerste sessie inplannen? Ga dan naar onze Aanmeldpagina EFT-Relatietherapie.
Hebben jullie behoefte aan hulp of gewoon een vraag over EFT-relatietherapie? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.
Benieuwd naar al onze behandelingen, EFT-therapeuten, psychologen en werkwijze? Neem dan een kijkje op de desbetreffende pagina’s voor meer informatie.
EFT-relatietherapie als koppel
In de EFT-relatietherapie als koppel werken jullie samen met de EFT-relatietherapeut aan jullie relatieproblemen. De sessies zullen wekelijks/om-de-week plaatsvinden en duren 1 uur en 15 minuten per sessie.
EFT-relatietherapie weekend (Binnen- en Buitenland)
In het EFT-relatietherapie weekend werken jullie samen met de EFT-relatietherapeut aan jullie relatieproblemen. Het weekend bestaat uit een intensief programma waarin 6 sessies worden aangeboden met tussenpauzes. De sessies duren 1 uur en 15 minuten per sessie.
De ‘Houd me vast’ training.
In negen bijeenkomsten op één van onze locaties bij de huisartsen, bieden we de Houd Me Vast training aan. Vaste onderwerpen die jullie met elkaar zullen bespreken zijn:
Tijdens de bijeenkomsten werken we met videomateriaal, oefeningen en huiswerkopdrachten. Het is vooral de bedoeling dat je met je partner aan de slag gaat!